Linkovi

Petorica osumnjičenih za terorističke napade 11. septembra žele da priznaju krivicu


Američki vojni sudija u pritvornom centru u zalivu Gvantanamo na Kubi saopštio je da su petorica optuženih za kovanje zavere za terorističke napade na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. zatražili da se izjasne krivim.

Sudija Stiven Henli je pročitao poruku optuženih, uključujući navodnog glavnog organizatora septembarskih napada Halida Šeika Muhameda, u kojoj se traži „neodložni pretres na kojem bi izneli svoja priznanja.“

To iznenadno saopštenje objavljeno je na početku današnjeg pretresa uoči sudjenja optuženima, kojem su prisustvovali i članovi porodica pet žrtava napada. Nakon saopštenja sudija je pojedinačno ispitivao optužene, kako bi potvrdio da njihov zahtev znači da su želeli da povuku sve prethodne predstavke sudu i izjasne se krivim. Mohamed je rekao da želi da bude pogubljen kako bi mogao da bude proglašen mučenikom, mada je prethodno tražio materijale za svoju odbranu. On i drugi optuženi se sami brane. Prisutne članove porodica žrtava odabrao je Pentagon iz grupe od preko stotinu prijavljenih. Oni su smešteni u zadnjem delu sudske prostorije i ne mogu da se obraćaju optuženima.

XS
SM
MD
LG