Linkovi

Đoković i Zimonjić osvojili Masters Kup u Šangaju


Najbolji srpski teniser Novak Đoković pobedom je okončao, kako je i sam rekao, najbolju godinu u karijeri. Đoković je u finalu završnog turnira sezone, Masters Kupa u Šangaju, prilično ubedljivo pobedio Rusa Nikolaja Davidenka - 6:1 i 7:5 za nešto više od 100 minuta igre.

Za razliku od prethodnih mečeva u Šangaju, u kojima je imao uspona i padova, Đoković je u finalu bio na nivou igara sa početka sezone, kada je osvojio Australijen Open i Indijen Vels, i kada su ga neki svetski mediji nazivali najboljim igračem sveta u tom trenutku. Sve se promenilo sredinom sezone, posle ranog ispadanja na Vimbldonu, i nekoliko poraza u finalima turnira. Međutim, dvadeset-jednogodišnji Beograđanin danas je bio agresivan i sve vreme kontrolisao tempo, tako da je na kraju zasluženo stigao do druge pobede nad Davidenkom u poslednjih pet dana i četvrtog šampionskog pehara ove sezone.

Uz 650 bodova za ATP rang-listu, s kojima se drugoplasiranom Rožeu Federeru primakao na svega 10 poena razlike, Đoković je za trijumf u Šangaju dobio milion i 240 hiljada dolara, a sezonu završava sa preko pet miliona dolara samo od nagrada na turnirima.

Zimonjić najbolji dubl igrač sveta

Sjajan dan i sjajnu godinu za srpski tenis upotpunio je nešto pre Đokovića, najbolji srpski dubl igrač Nenad Zimonjić, koji je sa Danijelom Nestorom, Kanađaninom rođenim u Beogradu, u finalu Masters Kupa pobedio poslednjih godina najbolji dubl sveta Amerikance braću Brajan. Bilo je 7:6 (3) i 6:2 za Zimonjića i Nestora, koji sezonu završavaju na prvom mestu rang-liste dublova, a sam Zimonjić na prvom mestu u individualnom plasmanu, jer je odigrao dva turnira manje od Nestora. Za pobedu u Šangaju srpsko-kanadski dubl nagrađen je sa 220 hiljada dolara.

Od sledeće godine završni turnir sezone seli se u London, dok će Šangaj biti domaćin turnira Masters Serije, koji je do ove godine igran u Hamburgu.

XS
SM
MD
LG