Linkovi

Obrad Kesić: Efekti američke finansijske krize već se osećaju u Srbiji


Kako bi ekonomska kriza u Sjedinjenim Državama mogla da se odrazi na Srbiju i da li bi ta zemlja trebalo da preduzme vanredne mere za zaštitu svog tržišta? Kolega Branko Mikašinović je to upitao političkog analitičara i saradnika vašingtonske konsultantske firme TSM, Obrada Kesića.

Obrad Kesić: “Već se vide efekti krize koja je krenula iz Amerike. Prvo smo prošle sedmice dobili vest da su evropske banke potpuno prestale da kreditiraju firme i poslovanje u Srbiji. Jednostavno, trend koji je krenuo iz Amerike, da banke povlače sredstva iz opticaja i da se zatvaraju same u sebe, nastavlja se, što će uticati na velike projekte infrastrukture, nove privatizacije i opštu ekonomsku situaciju. Ono što se sada dešava na globalnom nivou, osetiće se u Srbiji za narednih četiri do šest nedelja. Mislkim da će to, kada krene, biti veliki ispit ne samo za vladu, već i za sve stručnjake u Srbiji, a pogotovo će biti veliki ispit za firme.

U ovom momentu, veći fondovi i fondacije su već saopštili da neće razmatrati bilo kakve ‘grinfild’ investicije na Balkanu. Dakle, ono što sada postoji, odnosno neke fabrike koje su u toku procesa privatizacije, dolazi u obzir, a sve ostalo će biti suspendovano. Drugo, za Srbiju će u ovom momentu biti veoma teško rešavanje pitanja budžeta. Kao što znate, vlada u Srbiji je velika, ima velike administrativne troškove. Uz to, vlada je penzionerima obećala povećanju penzija, pa kada se to poveže sa drugim otvorenim pitanjima, postavlja se pitanje ko će i kako platiti sve to. Kada je delegacija MMF-a nedavno bila u Beogradu, došla je do zaključka da Srbija ulazi u fazu ozbiljne ekonomske krize u pogledu budžeta. To će naravno uticati i na političku stabilnost u zemlji.”

Glas Amerike: Da li mislite da su potrebne vanredne mere da bi se zaštitilo srpsko tržište of svetske finansijske krize?

Obrad Kesić: “Ako pogledamo, na primer, kako reaguju druge vlade, od američke do nekih evropskih, sve one preduzimaju vanredne mere. U ovom momentu su odlučile da su ideja i koncept kapitalizma i slobodnog trižišta jedno, a da je drugo veoma opasna realnost i to ne samo za ekonomiju tih zemalja, već i za njihove političke sisteme. Neke zemlja su se opredelile za radikalnije mere. Što se tiče Srbije, ona se nalazi u čudnoj situaciji, gde se jedan deo vlade, neki ministri, zalažu za unilateralno sprovođenje sporazuma sa EU, i to u trenutku kada je u samoj Uniji haos u pogledu jedinstvene ekonomske politike, a pojedine članice povlače vrlo sebične poteze da bi zaštitile svoje ekonomske interese. U tim okolnostima je teško ozbiljno govoriti o mogućnostima Srbije da ostvari neke političke ciljeve i istovremeno zaštiti svoju ekonomiju. Ako Srbija nastavi takvu politiku, plašim se da ćemo vrlo brzo doći do ekonomskog sloma, jer nema računice na osnovu koje bi se sporazumom sa EU - koji bi oduzeo značajan deo budžeta Srbije - to moglo nadoknaditi na bilo koji drugi način









XS
SM
MD
LG