Linkovi

Jelena Janković od ponedeljka ponovo prva teniserka sveta


Kada u ponedeljak, 6. oktobra bude objavljena najnovija rang-lista najboljih svetskih teniserki, na prvom mestu ponovo će se naći Jelena Janković.

Dvadeset-trogodišnja Beograđanka, koja je već držala poziciju broj jedan tokom nedelje od 11. do 17. avgusta, smeniće na vrhu WTA liste Amerikanku Serenu Vilijams, koja je poslednje četiri nedelje bila prva. Tako se nastavlja neverovatna trka za vodeću poziciju na listi najboljih teniserki sveta, koja traje od iznenadnog povlačenja Žistin Enan, ovog proleća. Od tada, na prvom mestu su se izređali Marija Šarapova, Ana Ivanović, Jelena Janković, još jednom Ana Ivanović i Serena Vilijams.

Jelena Janković ima više pobeda ove godine nego bilo koja druga teniserka, pošto je na 18 turnira ostvarila skor 55-16 i već je obezbedila učešće na završnom turniru sezone Soni Erikson šampionatu u Dohi. Pored nje, nastup u Dohi osigurale su Serena Vilijams, Dinara Safina, Ana Ivanović i Elena Dementijeva. Trenutno šestoplasirana na svetskoj rang listi, Marija Šarapova najavila je da se neće vraćati na teren do kraja godine, uključujući i Soni Erikson šampionat, tako da će borbu za preostala tri mesta voditi Svetlana Kuznjecova, Venus Vilijams, Vera Zvonarjeva i Agnješka Radvanska. Kuznjecova ima značajnu prednost u odnosu na tri konkurentkinje, preko 350 poena u odnosu na Vilijams i preko 450 u odnosu na Zvonarjevu i Radvansku.

Lako do četvrtfinala u Štutgartu

U međuvremenu, Jelena Janković nastavlja sa pobedama. Najbolja srpska teniserka lako se plasirala u četvrtfinale Porše Gran Prija u Štutgartu, pošto je Ukrajinki Aloni Bondarenko prepustila svega dva gema - 6:2 i 6:0. Njena naredna rivalka biće 7. nositeljka, Ruskinja Vera Zvonarjeva, koja je istim rezultatom pobedila Francuskinju Marion Bartoli. U ostalim četvrtfinalnim mečevima sastaju se: Dinara Safina - Venus Vilijams, Elena Dementijeva - Viktorija Azarenka i Na Li - Nađa Petrova. Pobednica turnira osvojiće 300 poena, a kao nagradu može da izabere ili ček na 100 hiljada dolara, ili sportski automobil Porše Karera 4S Kabrio.

XS
SM
MD
LG