Linkovi

Pejlin iznela tvrde stavove u pogledu nacionalne bezbednosti SAD


U intervjuu za američku televizijsku mrežu ABC, republikanska kandidatkinja za potpredsednika Sara Pejlin izjavila je da poseduje dovoljno iskustva za taj visoki položaj i iznela tvrde stvavove u pogledu nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država.

Sara Pejlin je na položaju guvernera Aljaske svega dve godine, dok je pasoš zatražila prvi put prošle godine, da bi mogla da poseti američke trupe u Kuvajtu i Nemačkoj. Međutim u ekskluzivnom razgovoru sa novinarom televizijske mreže Ej-bi-si, Čarlsom Gibsonom, rekla je da ni za trenutak nije oklevala kada ju je senator Mekejn pozvao da mu se priključi u izbornoj kampanji.

«Rekla sam 'da', jer sam uverena u svoju spremnost i svesna toga da se odluke donose u trenutku, da morate biti čvrsto predani misiji koju sprovodimo – a to je reforma u zemlji i pobeda u ratu. Tu nema mesta nikakvom oklevanju.»

Intervju je bio usredsređen na pitanje nacionalne bezbednosti. Pejlinova je za ruski upad u susednu Gruziju rekla da nije bio 'isprovociran' i da je 'neprihatljiv'. Na pitanje da li bi Sjedinjene Države trebalo da zarate sa Rusijom ukoliko Rusija ponovo bude izvršila invaziju Gruzije, Pejlonova je odgovorila:

«Mislim da se podrazumeva da ako ste NATO saveznik i ako je druga zemlja napadnuta, da ćete se odazvati pozivu da pružite pomoć.»

Pejlinova je dodala da podržava prijem bivših sovjetskih republika, Gruzije i Ukrajine, u NATO.

Ej-bi-si-jev voditelj, Čarls Gibson, nekoliko puta je postavio pitanje da li po njenom mišljenju američke trupe imaju pravo da prelaze pakistansku granicu i vrše napade bez dozvole vlade u Islamabadu. Pejlinova je odgovorala uopšteno, ne želeći da odgovori ni 'da' ni 'ne'.

«Da bismo zaustavili islamski ekstremizam, te teroriste koji žele da unište Ameriku i naše saveznike, moramo da preduzmemo sve što je potrebno, i ne smemo oklevati».

Senator Mekejn, svojevremeno je kritikovao demokratskog predsedničkog kandidata, senatora Baraka Obamu, zbog toga što je zagovarao da američke trupe bez dozvole pakistanske vlade prelaze granicu kada otkriju važne terorističke mete unutar Pakistana.

Deo intervjua je emitovan na sedmogodišnjicu terorističkih napada na Sjedinjene Države, 11. septembra, odnosno na dan kada je Pejlinova ispratila svog sina, pripadnika pešadijske jedinice koja ovog meseca odlazi u Irak.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da je izbor Pejlinove znatno unapredio Mekejnovu kampanju. Pejlinova je preko noći stekla status slavne ličnosti. Njeno učešće u Mekejnovoj izbornoj kampanji privuklo je mnogo veći broj ljudi nego što je privlačio Mekejn. Intervju za Ej-bi-si jedini je koji je Mekejnova kampanja za sada planirala za Saru Pejlin.

XS
SM
MD
LG