Linkovi

Skupština Srbije ratifikovala SSP sa EU i energetski sporazum sa Rusijom


Skupština Srbije usvojila strateške dokumente, ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je od istorijskog značaja i predstavlja krupan korak ka kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, ocenjeno je u političkoj i stručnoj javnosti.

Parlament je zakonom potvrdio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom koji definiše uslove za slobodan protok robe, radnika i kapitala i saradnju od usklađivanja propisa, do političkog dijaloga i finansijske saradnje.

Ratifikovan je i energetski sporazum sa Rusijom koji predviđa da Gasprom izgradi deonicu gasovoda Južni tok kroz Srbiju i kupi 51 odsto Naftne industrije Srbije za 400 miliona evra. Poslanici su na kraju usvojili i 11 zakona kojima se potvrđuju međunarodni sporazumi o zajmovima i garancijama za više projekata iz oblasti zdravstva, poljoprivrede i saobraćaja.

Srbije ovim ratifikacijama učinila krupan korak u pravcu evropskih integracija i boljeg života svojih građana. Očekujemo da naša zemlja predstavlja motor razvoja u regionu i da obezbedi neku vrstu mosta i odnosa ekonomija, gde smo zainteresovani za evropske integracije i za ekonomsku saradnju sa Istokom, rekao je premijer Cvetković.
Vicepremijer zadužen za evropske integracije Božidar Đelić i šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić ocenili su ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i energetskog sporazuma sa Rusijom kao istorijski dan za Srbiju.

Ekonomista Jurij Bajec smatra da Sporazum sa Evropskom unijom pruža garancije inostranim i domaćim investitorima i otvara put za izvoz poljoprivrednih, prehrambenih, tekstilnih i proizvoda metalskog kompleksa, a saradnik Ekonomskog instituta Stojan Stamenković tvrdi da je reč o dobrom signalu stranim investitorima i kreditorima, što bi moglo da popravi kreditni rejting Srbije.

Direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević naglasio je da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju treba da potvrde i skupštine svih članica Evropske unije i podsetio na obaveze Srbije prema Haškom tribunalu.

Predsednik Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović pozdravio je ratifikaciju Sporazuma sa Evropskom unijom i ocenio da će to značiti bolji standard, način života i bolju zakonsku regulativu.

Ratifikaciju Sporazuma sa Evropskom unijom pozdravile su i nevladine organizacije. Pokret "Evropa nema alternativu" zatražio je od državnih institucija da što efikasnije nastave rad na harmonizaciji propisa, a Forum za bezbednost i demokratiju naglasio je da Vlada sada ima veću odgovornost u prevazilaženju prepreka za ubrzani put ka Evropskoj uniji i upozorio da će se eventualni zastoji na tom putu ocenjivati kao mera sposobnosti, kompetentnosti i odgovornosti Vlade.

XS
SM
MD
LG