Linkovi

SAD: Al Gor uputio desetogodišnji izazov industriji električne energije


Bivši potpredsednik, Al Gor, pozvao je Sjedinjene Države da u roku od deset godina počnu da prozivode struju uz pomoć vetra, sunca i drugih ekološki čistih izvora. Gor je rekao da takav preobražaj ne samo što bi rešio sadašnje energetske probleme već bi povećao bezbednost Amerike, smanjenjem njene zavisnosti od uvozne nafte.

Al Gor je doživeo doček dostojan rok zvezde, na jednoj jučerašnjoj konferenciji u Vašingtonu, sa koje je uputio izazov sopstvenoj zemlji.

"Pozivam našu zemlju da se obaveže da će u roku od deset godina proizvoditi sto odsto električne energije iz obnovljivih, istinski čistih izvora, bez upotrebe ugljenika."

Iako ga neki kritičari optužuju da izaziva preteranu uzbunu Gor se potpuno posvetio problemu promene klime u svetu, što mu je donelo Nobelovu nagradu. On je priznao da bi oslobađanje Amerike od potrebe za fosilnim gorivima značilo nametanje poreza svima onima koji troše naftu i ugalj, što bi, prema njegovom planu, bilo ublaženo smanjenjem poreza na prihode. Ali Gor kaže da su vrtoglav uspon cena benzina i tekuća previranja u ekonomiji stvorila novu političku klimu, u kojoj Amerikanci pokazuju želju za promenama.

"Ne mogu da se setim kada je poslednji put u našoj zemlji toliko stvari išlo toliko loše. Ekonomija nam je u užasnom stanju i sve je gora, ljude to veoma pogađa. Benzin i struja dramatično poskupljuju. Radna mesta se izvoze, stambeni krediti su u nevoljama. Banke, automobilske kompanije i druge institucije od kojih zavisimo su pod sve većim pritiskom."

Gor je pozvao Amerikance da se ujedine, podsećajući na atmosferu koja je omogućila spuštanje na mesec samo osam godina pošto je bivši predsednik Džon Kenedi uputio takav izazov. On je dodao da su gledišta oba sadašnja predsednička kandidata o klimatskim promenama daleko naprednija od mnogih drugih političara. Gor je kritikovao predlog predsednika Buša da se dozvoli traganje za naftom kraj američkih obala.

"Samo jedan istinski disfunkcionalan sistem može da se oslanja na perverznu logiku da kratkoročno rešenje za visoke cene benzina leži u naftnim bušotinama, u područjima koja bi trebalo da budu zaštićena."

Kandidat Demokratske stranke Barak Obama izdao je posle Gorovog govora saopštenje u kome se složio sa njim da se Sjedinjene Države neće osloboditi zavisnosti od nafte uz pomoć novih bušotina već samo ulaganjem u obnovljive izvore energije. Obama je dodao da bi to stvorilo milione novih radnih mesta, a američkoj deci ostavilo čistiji i bezbedniji svet.

XS
SM
MD
LG