Linkovi

Ekonomske teškoće pogadjaju milione Amerikanaca pred penzijom


Rastući troškovi života pogadjaju sve veći broj Amerikanaca posebno onih sa fiksnim primanjima, medju kojim su penzioneri u najtežem položaju. Sve veći broj Amerikanaca shvata da novac koji su ostavili na stranu za svoje pozne godine neće biti dovoljan.

Glavna tema razgovora mnogih penzionera danas više nije vreme - već ekonomija. Mnogi od njih žale se na visoke cene benzina, struje i hrane.

Džeri Kejsi je verovala da je spremna za penziju, Štedela je i imala malo dugova, ali nije pedvidela sadašnje stanje ekonomije.

"To me brine - ne znam koliko dugo ću moći da održim korak."

Džeri je sada počela da radi i nastoji da uštedi što više može.

Slična je i situacija Patriše Barton i njenog muža. Nakon što je bila u penziji već deset godina, Patriša sada radi puno radno vreme za gradsku upravu Tulse, u Oklahomi, i tako izlazi na kraj finansijski.

"Jednostavno morate da se snalazite. I kada odete u kupovinu morate dobro da razmislite pre nego što se odlučite."

Milioni penzionera koji zavise od isplata socijalnog osiguranja moraju da se prilagode. Savetnik za penzionere Ališa Manel kaže da je ekonomija izmenila način na koji se ljudi odnose prema svom "zlatnom dobu".

"Kada vas pogodi nekoliko stvari istovremeno kao što je slučaj ove godine, gledate da smanjite troškove što više."

Stručnjaci za penzije slažu se da visoke cene hrane i goriva, kao i nestabilnost na finansijskim tržištima, čine ideju o ugodnoj penziji nedostižnom za mnoge Amerikance. Očekuje se da će 46 miliona Amerikanaca ove godine napuniti 62. godinu - uslov za penzionisanje.

Ali, Kerol Lesker koja im 72 godine još uvek radi. Njeni panzioni plan je dosta investirao u deonice banaka koje su ove godine znatno izgubile na vrednosti.

"Zaista me plaši ono što se dešava na berzi a kada se probudim ujutru vidim da je benzin ponovo poskupeo - sve to veoma obeshrabruje."

Stoga sve veći broj Amerikanaca odlučuje da radi duže. Analitičari ukazuju da raditi samo četiri godine nakon 62. godine može da poveća isplatu socijalnog osiguranja čak za 500 dolara mesečno.

"Naše mišljenje je da bi svako trebalo da nastavi da radi do 66. godine života."

Medjutim, neki penzioneri kažu da su se suočavali sa nevoljama i ranije.

"Ja sam rodjen tokom velike ekonomske krize i mislim da stvari sada nisu ni izbliza tako loše, " kaže penzioner. Dok se mnogi od njih ipak nadaju da dolaze bolji dani.

XS
SM
MD
LG