Linkovi

Umro čuveni hjustonski kardiolog Majkl Debejki


Poznati američki kardiolog i jedan od najpoznatijih svetskih hirurga 20. veka, Majkl Debejki, koji je lečio poznate holivudske zvezde i ličnosti, preminuo je u Hjustonu.

Debejki (99) je preminuo prirodnom smrću kasno sinoć u Metodističkoj bolnici u Hjustonu, gde je i radio. Ta bolnica je bila jedna od najpoznatijih bolnica za lečenje srca u svetu.

Debejki čija je karijera trajala više od sedam decenija, bio je jedan od prvih hirurga kardiologa da radi bajpas. On je uveo nove hirurške metode lečenja i začetnik je moderne kardiološke
hirurgije.

Njegova najpoznatija hirurška inovacija je sada uobičajena operacija koronarnog bajpasa za začepljene arterije. On je prvi put tu operaciju sproveo još 1964. godine, koristeći venu butine kao bajpas kroz oštećena i začepjena područja izmedju arote i koronarnih arterija.

Procenjuje se da je tokom svoje karijere imao više od 60.000 hirurških intervencija. Postao je svetski poznat 60-tih godina, kada je usavršio tehniku transplantacije srca. Debejki je bio poznat i po obučavanju drugih kardiologa. Procenjuje da je njegovu obuku prošlo nekoliko hiljada specijalista.

Debejki je od poznatih ličnosti operisao glumicu i pevačicu Marlenu Ditrih, glumca Džerija Luisa, bivšeg ruskog predšendika Borisa Jeljcina, kao i nekoliko američkih predsednika - Džona Kenedija, Lindona Džonson i Ričarda Niksona. Operisao je i jordanskog kralja Huseina.


XS
SM
MD
LG