Linkovi

Američki zvaničnici i predsednički kandidati oštro kritikovali Iran


Bela kuća pozvala je Iran da prestane da testira i razvija balističke projektile, kao i da okonča program obogaćivanja uranijuma. Državni sekretar Kondoliza Rajs, koja boravi u poseti Bugarskoj, kazala je da je današnja proba iranskih projektila samo još jedna potvrda opravdanosti napora Sjedinjenih Država da izgrade protivraketni štit u Evropi, u cilju zaštite od eventualnog iranskog napada.

Državni podsekretar Vilijams Berns je na svedočenju u Kongresu međutim pokušao da umanji pretnju koja dolazi iz Irana.

"Jasno je da Iran još nije usavršio proces obogaćivanje. Sposobnost Irana da obezbedi tehnologiju ili neophodno vreme za razvoj raketnih programa je oslabljena, što je direktan rezultat sankcija Ujedinjenih nacija."

Reagovali su i predsednički kandidati. Demokratski kandidat Barak Obama je u intervjuu televizijskoj mreži ABC kazao da je retorika predsednika Buša, koju je nazvao preteranom, ohrabrila Iran.

"Trebalo bi da osiguramo da zajedno sa našim saveznicima izvršimo oštar ekonomski pritisak na Iran i u isto vreme počnemo da primenjujemo direktna diplomatska sredstva koja bi mogla da dovedu do popuštanja Teherana u pogledu pitanja kao što je nuklearno oružje."


Republikanski kandidat Džon Mekejn istakao je da bi svet trebalo da bude ujedinjen protiv iranskih nuklearnih ambicija. Mekejn je u saopštenju naveo da bi testiranje balističkih projektila zajedno sa odbijanjem Irana da obustavi nuklearne aktivnosti trebalo da ujedini međunarodnu zajednicu u naporu da se suprostavi opasnim ambicijama Teherana.

XS
SM
MD
LG