Linkovi

Crna Gora bi do kraja godine trebalo da aplicira za članstvo u Evropsku uniju



Đukanović je rekao da se pitanje apliciranja Crne Gore neprimjereno politizuje i podsjetio da odluku o tom činu donosi Vlada.

"Moja procjena je da ćemo aplikaciju podnijeti tokom 2008. u trenutku kada zaključimo da imamo dovoljno dobrih argumenata, kojim nećemo ostaviti previše prostora za arbitražu unutar EU i kada procijenimo da je u samoj Uniji dobar trenutak i raspoloženje za razgovor o novom proširenju", naveo je Đukanović.

On je, u intervjuu Radiju Crne Gore, kazao da se odlaganjem aplikacije ništa nije promijenilo, niti se izgubio korak Crne Gore na putu ka EU.

Premijer smatra da je Podgorica ozbiljno posvećena ispunjenju obaveza na evropskom putu i da je to uočljivo i Briselu, koji veoma cijeni napredak Crne Gore na putu do EU, a čin aplikacije će uslijediti.

Đukanović je rekao da je to vrijeme u kojem država koja aplicira mora da ponudi dovoljno dobrih dokaza da je primjenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju usvojila dovoljno evropskih standarda, koji je kvalifikuju da postane kandidat za članstvo u EU.

On je ponovio da je članstvo u NATO "veliki interes" i za Crnu Goru i za ostale zemlje u regionu. Prijem u NATO nije samo vojni, već politički, ekonomski i bezbjednosni interes svake zemlje, jer članstvo u Alijansi donosi stabilnost koja je jedan od osnovnih uslova razvoja svake države, tvrdi premijer.

A najnovije istraživanje javnog mnjenja CEDEM-a govori da je radom Vlade "veoma zadovoljno" svega 9,5 odsto ispitanika. No, rezultati istraživanja pokazuju da je Đukanovićeva Demokratska partija socijalista i dalje stranka sa najvećim povjerenjem građana. U ovom trenutku 47,4 odsto opredijeljenih birača glasalo bi za tu partiju.

Za razliku od nedavnog istraživanja podgoričkog Centra za monitoring koje je ukazivalo na većinsku podršku građana ulasku Crne Gore u NATO, istraživači CEDEM-a tvrde da ulazak u Alijansu podržava svega 26 odsto građana.

XS
SM
MD
LG