Linkovi

Ministri EU dogovorili zajedničku imigracionu politiku


Tokom sastanka u Francuskoj, ministri Evropske unije postigli su sporazum o zajedničkoj politici prema imigrantima i azilantima. Kako iz Pariza izveštava dopisnik Glasa Amerike, Lisa Brajant, trenutni predsedavajući član Unije, Francuska, želela bi da se pomenuti sporazum usvoji u oktobru.

Predloženi sporazum o imigraciji i davanju azila, čiji nacrt je izradila francuska vlada, ima za cilj standardizaciju postupka prema ilegalnim i legalnim imigrantima. Takođe se predviđaju stroži propisi prema ilegalnim imigrantima, kako bi se osiguralo njihovo proterivanje, dok bi se broj legalnih imigranata određivao prema potrebama pojedinačnih evropskih zemalja. Francuska bi takođe želela uspostavljanje zajedničke politike prema onima koji traže azil.

Na konferenciji u Kanu nekoliko ministara pravde i unutrašnjih poslova hvalilo je francuski predlog, a grčki ministar unutrašnjih poslova je izrazio nadu da će sporazum biti finalizovan do kraja francuskog predsedništva Unijom, u decembru. Njegov kolega iz Španije, zemlje koja je izražavala rezerve prema nekim delovima francuskog predloga, rekao je da je zadovoljan.

Predlog je pretrpeo neke izmene kako bi se uzele u obzir zabrinutosti pojedinih zemalja. Francuski poziv da se odbaci masovno ozakonjivanje ilegalnih imigranata, kakvo su poslednjih godina sprovodile Italija i Španija, sada je ublažen, kao i francuski zahtev da imigranti potpisuju takozvani ”ugovor o integraciji.“ Ali grupe za zaštitu imigrantskih prava kritikuju nacrt Sporazuma o imigraciji. Direktorka Odeljenja za međunarodni saradnju, nevladine organizacije Simad, Sonja Loku, kaže da je sporazum zasnovan više na zabrinutosti za bezbednost nego na ljudskim pravima i ekonomskim potrebama Evrope.

”Evropi su veoma potrebni imigranti. To je već odavno jasno - i iz geografskih i iz ekonomskih razloga. Ima mnogo razloga za zemlju kao što je Španija da ima masovno ozakonjivanje. Oni shvataju da imigranti mnogo doprinose privredi na vrhuncu rasta. Kada postanu legalni i kada dobiju dokumenta imigranti počinju da plaćaju porez, da uplaćuju u sistem socijalne zaštite, u penzijski fond... Prema tome, to je situacija u kojoj svako dobija.“

Poslednjih godina, neke zemlje Evropske unije počele su da primenjuju strožije mere prema ilegalnim imigrantima, uznemirene činjenicom da na njihove obale svake godine stižu na desetine hiljada novih. Istovremeno, grupe za zaštitu imigrantskih prava, Kao što je Simad, ističu da će Evropi, čije stanovništvo je prosečno sve starije, biti potrebna imigrantska radna snaga.

XS
SM
MD
LG