Linkovi

Cene mnogih sirovina i poljoprivrednih proizvoda rastu širom sveta


Ekonomisti kao uzroke navode slab dolar, inflatorni pritisak i porast potražnje u zemljama poput Kine, dok kompanije koje trguju robom te vrste uvećavaju svoje profite. Brokeri na brazilskoj robnoj berzi u Sao Paolu kupuju i prodaju etanol, soju i šećer. Na berzama širom sveta poslednjih nedelja primećen je porast u potražnji za robama raznih vrsta. Berza u Sao Paolu imala je rekordan obrt u aprilu. U proseku je ostvaren promet od preko četiri miliona aranžmana vrednih gotovo 200 milijardi dolara dnevno. Takav bum donosi i veće profite brokerima. Na Floridi, broker Džon Sajms kaže da su veće cene roba doprinele i većim zaradama njegovog hedž fonda.

"Pre osam godina nikoga nisu zanimale sirovine i poljoprivredni proizvodi. Niko nije bio uzbudjen kukuruzom kada se on prodavao za dolar i 80 centi za bušel. Ali, sada se prodaje za preko sedam dolara. Kada objavite rekord te vrste to samo po sebi doprinosi širenju biznisa."

Na njujorškoj i drugim robnim berzama smatra se da je ulaganje u sirovine i poljoprivredne poroizvode dobra zaštita od inflacije. Cene na malo porasle su u maju u SAD po najvećoj stopi u proteklih 6 meseci delom zbog visokih cena nafte. Cene sirovina poput zlata takodje su porasle proteklih godina pošto su investitori tragali za sigurnim mestom za ulaganje svog novca. Ekonomista Lari Belčer kaže da su slab dolar, nestabilnost na svetskim berzama i kriza na američkom tržištu nekretnina učinili neke vrste roba još privlačnijim, povećavajući i njihovu cenu.

"Mnogi investitori smatraju da je berza sada dosta nepouzana, a da su nekretnine nešto u šta apsolutno ne treba ulagati. Ako raspolažete kapitalom za investiranje zašto ne uložiti u sirovine i poljoprivredne proizvode?" pita se on.

Belčer takodjke ukazuje da povećana potržnja rastućih ekonomija, poput kineske, može da bude faktor većih robnih cena. Dok se vozači u mnogim zemljama okreću biogorivima da bi ublažili pritisak visokih cena benzina, cena sirovina, poput kukuruza, od kojeg se pravi etanol, takodje se povećava. Šon Sneit je direktor Instituta za ekonomsku konkurentnost na Univerzitetu centralne Floride.

"Zbog povećane potražnje za etanolom veliki deo kukuruza se usmerava na proizvodnju energije čime se ujedno vrši pritisak na cenu kukuruza," kaže on.

Posle nedavih poplava na američkom srednjem zapadu cene kukuruza su još više porasle. U medjuvremenu, menadžeri hedž fondova, poput Džona Sajmsa, nastavljaju da zaradjuju novac za svoje klijente investiranjem u sirovine i poljoprivredne proizvode. Sajms ipak očekuje da će se cene vratiti na niže nivoe tokom dužeg perioda kada američka centralna banka bude preduzela korake da obuzda inflaciju.

XS
SM
MD
LG