Linkovi

Francuska političarka Ingrid Betankur zahvalna kolumbijskoj vojsci


Francusko-kolumbijska političarka Ingrid Betankur zahvalila se kolumbijskoj vojsci koja je spasila nju i druge taoce koje su oteli levičarski pobunjenici. Betankurova, tri Amerikanaca i 11 članova kolimbijskih bezbednosnih snaga, oslobodjeni su posle više godina zatočeništva u logoru pobunjenika FARK-a u kolumbijskoj džungli.

Pošto je zagrlila svog supruga i ostale koji su je dočekali, francusko-kolumbijska političarka Ingrid Betankur rukovala se sa kolumbijskim ministrom odbrane. Na konferenciji za novinare, rekla je da je oslobadjanje 15 talaca – pravo čudo.

Ona se zahvalila Bogu, kolumbijskoj vojsci i kolumbijskom predsedniku Alvaru Uribeu, koji su obezbedili oslobadjanje talaca. Istakla je da je operacija izvedena savršeno. Kolumbijski ministar odbrane Huan Manuel Santos saopštio je da su taoci zdravi i nepovređeni. Santos je takodje rekao da su se kolumbijski vojni agenti infiltrirali u logor FARK-a i ubedili pobunjenike da će odvesti taoce helikopterom – na sastanak sa pobunjeničkim komandantom. Umesto toga, gerilce su opkolili kolumbijski komandosi i - otmičari su se predali.

Santos je rekao da je taoce, dovedene na dogovorenu lokaciju, prihvatio helikopter u vlasništvu izmišljenje organizacije. Ingrid Betankur, koja sada ima 46 godina, kidnapovali su levičarski pobunjenici 2002. dok je vodila izbornu kampanju za predsedničke izbore u Kolumbiji. Tri Amerikanaca, koji su radili pod ugovorom za kolumbijsko Ministarstvo odbrane, oteta su naredne godine kada se njihov avion prinudno spustio u kolumbijskoj džungli tokom operacije protiv odgajivača droge.

Betankur ima francusko i kolumbijsko državljanstvo. Francuska je njeno oslobadjanje označila kao prioritet i uputila humanitarnu misiju u Kolumbij - nakon izveštaja da je ozbiljno bolesna. Medjutim, pobunjenici FARK-a nisu dozvolili članovima misije da je vide. U februaru, u Kolumbiji su održane demonstracije protiv skoro četrdesetogodišnje gerilske otmičarske prakse. Kćer Ingrid Betankur, Melani, tog dana je preko radija apelovala na gerilce da joj oslobode majku.

«Mama, potrebna si nam ovde. 2008. će biti godina tvoje slobode. Izdrži. Ne dam te i moraš da preživiš. Volim te i brinem za tebe», poručila je Melani Betankur.

Sin Ingrid Betankur je juče rekao da mu je vest o oslobođenju majke najlepša vest u životu. Sjedinjene Države, Kolumbija i Evropska unija su označile FARK kao terorističku organizaciju. Veruje se da ta organizacija drži u zatočeništvu oko 700 ljudi u logorima u džungli.

XS
SM
MD
LG