Linkovi

Naoružani napadač ubio poslanika avganstanskog parlamenta


Naoružani napadač ubio je poslanika avganstanskog parlamenta Habibulu Džana kasno sinoć u okrugu Zari u pokrajini Kandahar, gde je ovaj plemenski lider i stanovao. Predstavnik Ujedinjenih nacija osudio je to ubistvo.

U jučerašnjem odvojenom incidentu, kako tvrdi avganistanska policija, deset talibanskih ekstremista su stradali u pokrajini Helmand, kada je neočekivano eksplodirala bomba, koju su postavljali pored puta.

Avganistanski zvaničnici takođe tvrde da je u vazdušnom napadu koalicije predvođene SAD juče ubijeno 22 civila u udaljenoj oblasti pokrajine Nuristan, blizu granice sa Pakistanom. Koalicija je potvrdila napad, ali tvrdi da su u njemu ubijeni ekstremisti, a ne civili, i da je taj udar bio odgovor na napad ekstremista na bazu koalicije.

Pakistanski vojni zvaničnici odbacuju tvrdnje svog naučnika, stručnjaka za nuklearnu energiju, koji se našao u nemilosti države, da su vojska i predsednik Pervez Mušaraf slali centrifuge Severnoj Koreji.

Šef agencije koja rukovodi pakistanskim nuklearnim arsenalom, general-pukovnik Kalid Kidvai, rekao je novinarama da su te optužbe potpuno netačne. On je reagovao na jučerašnji intervju Abdula Kadira Kana agenciji Asošijeted Pres u kome je pakistanski naučnik izjavio da je vojska u potpunosti bila upoznata sa slanjem nuklearnih centrifuga u Severnu Koreju 2000. godine. Kan je u intervjuu nagovestio da je predsednik Mušaraf sigurno dao pristanak za pošiljku.

U kasnijem razgovoru sa medijima, Kan se distancirao od izjave za AP, rekavši da je agencija pogrešno protumačila njegove reči. Naučnik se nalazi u kućnom pritvoru u Pakistanu otkad je 2004. priznao da je odavao nuklearne tajne Iranu, Severnoj Koreji i Libiji.

XS
SM
MD
LG