Linkovi

Buš apelovao na Kongres da ukine zabranu eksploatacije podvodnih izvora nafte


U svom redovnom subotnjem radio obraćanju naciji, američki predsednik Džordž Buš još jednom je apelovao na Kongres da ukine višegodišnju zabranu eksploatacije priobalnih podvodnih izvora nafte i gasa, kako bi se povećala američka proizvodnja energije. Predsednik Buš je optužio demokrate, rekavši da su oni delimično odgovorni za visoke cene goriva, zbog toga što odbijaju da prihvate njegove zakonske predloge.

Predsednik SAD Džordž Buš iskoristio je trenutnu cenu goriva kao dokaz da je potrebno dozvoliti eksploataciju priobalnih podvodnih izvora energije.

«Osnovni problem visokih cena goriva leži u tome što zalihe nafte nisu u skladu sa sve većom potražnjom širom sveta. Jedno od očiglednih rešenja je da Amerika poveća domaću proizvodnju nafte».

Predsednik Buš je ranije ove nedelje pozvao Kongres da ukine moratorijum na eksploataciju priobalnih izvora nafte i gasa, čime je sebe stavio u središte predizborne debate o pitanjima energetske politike. Zahtevajući od zakonodavaca da ukinu federalnu zabranu i time podstaknu države u priobalnom pojasu Amerike da omoguće pristup i pretraživanje šireg područja, predsednik je ponovio predlog republikanskog predsedničkog kandidata, senatora Džona Mekejna. Mekejnov rival, demokratski kandidat senator Barak Obama se protivi takvom predlogu. U svom radio govoru, američki predsednik je zaoštrio političku retoriku. Vrtoglavi rast cena energenata je najvažnija tema za glasače, zbog čega predsednik Buš i republikanci upiru prstom na demokrate optužujući ih da stoje na putu merama kojima bi se postiglo sniženje cena goriva.

«Znam da su u prošlosti demokratski lideri odbijali da prihvate neke od ovih predloga. Ali sada kada je njihovo protivljenje dovelo do rekordno visokih cena goriva, ja ih molim da preispitaju svoje stavove. Ukoliko predstavnici Kongresa ne preduzmu nešto pre raspuštanja povodom 4. jula, onda će morati da objasne zašto cena od četiri dolara za galon nije dovoljan razlog da ih pokrene na akciju».

Demokrate sa druge strane šalju signale da neće promeniti svoj stav. Kongresmen Nik Rahal, demokrata iz Zapadne Virdžinije, poručio je da ovakav predlog predsednika Buša neće doneti olakšanje kakvo Amerikanci žele kada se nađu na benzinskim pumpama. Naftne kompanije poseduju 68 miliona ari federalnog zemljišta koje se već nalazi pod zakupom, a čiji je kapacitet toliki da bi se domaća proizvodnja nafte i gasa udvostručila, dok bi se uvoz smanjio za jednu trećinu, ističe Rahal.

«Velike nafte kompanije gomilaju zalihe, dok Amerikanci ispaštaju na benzinskim pumpama. Drugim rečima, mi smo im poručili da iskoriste zalihe ili da ih se odreknu».

Potez predsednika Buša nosi određeni politički rizik jer eksploatacija domaćih zaliha nailazi na otpor u državi Floridi, koja je tradicionalno bojno polje u predizbornoj kampanji. Protivnici takvog plana strahuju da bi se time mogla uništiti obala Floride, što bi negativno uticalo i na turizam. Bušov plan sadrži i zahtev za eksploataciju dela Arktičkih rezervata, kao i davanje u zakup i bušenje federalnog zemljišta u državama Kolorado, Vajoming i Juta.

XS
SM
MD
LG