Linkovi

Pobednica Rolan Garosa 2008. godine je Srpkinja Ana Ivanović


20-godišnja Srpkinja je u finalu opravdala ulogu favorita i posle 98 minuta igre savladala Dinaru Safinu sa 2:0, po setovima 6:4, 6:3. U svom trećem Gren Slem finalu, Ana je uspela da stigne do najveće pobede u dosadašnjoj karijeri i dokaže da zaslužuje prvo mesto na svetskoj rang listi. Ivanovićeva je do velikog trijumfa stigla ubedljivo, uz samo jedan izgubljen set i to u polufinalu od Jelene Janković. Dvonedeljni boravak u Parizu, najbolja teniserka Srbije završila je na veličanstven način...

Devojka rođena 6. novembra 1987. godine u Beogradu, u svom trećem Gren Slem finalu (Pariz 2007. i Melburn 2008) nije prepustila ni set protivnici, koja je imala ulogu debitanta u finalnim mečevima najveća četiri turnira. Da nije bilo povremenih padova u igri Ane Ivanović, mlađa sestra Marata Safina prošla bi još gore...

U prvom setu, Ana je očas posla došla do vođstva od 4:1 i 40:30 na svoj servis. U trenutku kada je imala gem loptu za 5:1, osetila je pritisak, izgubila sigurnost u desnoj ruci, što je Safina iskoristila, napravila svoj prvi brejk, a potom vezala još dva gema do izjednačenja - 4:4.

Strepela je tada Srbija zajedno sa brojnim Aninim navijačima na "Šatrijeu", ali kada je vrag odneo šalu, Ana je sredila "živce", došla do daha, napravila treći brejk u prvom setu, a potom posle velike borbe u desetom gemu došla i do vođstva - 6:4. Prvi set trajao je 48 minuta. I, odmah se videlo da finalni meč neće ličiti na onaj iz polufinala, u kojem je Ana uglavnom napadala, a Jelena Janković dolazila do poena iz defanzive.

Safina po stilu igre ima mnogo toga zajedničkog sa rivalkom u finalu, tako da je Ana morala da koriguje svoju igru. To za nju više nije problem. U nekoliko navrata, videli smo je na mreži, dobro se kretala, pokrivala teren u defanzivi, nije gubila dah posle dugih razmena, što je posledica gubitka kilograma u odnosu na prošlu sezonu i što je bila ta "sitnica" koja joj je nedostajala u nekim prethodnim finalima.

Samouverena, ušla je Ana u drugi set, u kojem je nastavila da pritiska Dinarin servis. Odmah je napravila brejk, povela sa 2:0 i tada odlučila da prepusti inicijativu rivalki, koja je sve češće tražila priliku da se odmori, obriše znoj, dođe do daha.

Branila se Ana, što nije njen stil, ali je uspevala da održi prednost brejka do rezultata 5:3, kada je sav pritisak pao na pleća temperamentne sestre psihički najnestabilnijeg tenisera današnjice Marata Safina.

Dinara u toj situaciji nije osvojila ni poen! Pružila je ruku Dinari, a posle preko sudijske stolice preskočila u prvi red tribina i zagrlila brata Miloša, mamu Draganu i tatu Mišu... U njenom boksu nije bilo Aninog nezvaničnog trenera Svena Grenefelda, ali to je nije omelo da dođe do najvećeg uspeha u karijeri. Sigurni smo, ne i poslednjeg...

"Definitivno ovo je izvanredan osećaj, još nisam svesna šta sam uradila. Obe smo bile nervozne, ali sam ja imala više koncentracije u finišu", rekla je Ana Ivanović još zadihana, malo pre nego što je na "Šatrijeu" intonirana himna "Bože pravde".

Simbolično ili ne, pehar namenjen pobednici Rolan Garosa i novoj vladarki svetskog tenisa, predala je prošlogodišnja šampionka i do nedavno najbolja teniserka sveta Žistin Enan.

XS
SM
MD
LG