Linkovi

Broj poginulih u katastrofalnom zemljotresu u Kini premašio 60 hiljada



" hspace=2 src="/serbian/images/ap_china_un_Ban_Ki-moon_24may08_eng_175.jpg" width=190 align=left vspace=2 border=0>Broj poginulih u katastrofalnom zemljotresu u Kini je premašio 60 hiljada i povećava se, ali vlasti izražavaju nadu da će uspeti da pronađu još preživelih u rudniku uglja koji se urušio u razornim potresima 12. maja. Spasioci na jugozapadu Kine već 12 dana pokušavaju da dopru do najmanje 24 rudara koji su zatrpani u tri obližnja rudnika.

Zamenik šefa kineske Službe za bezbednost na radnom mestu, danas je podsetio da su u prošlosti spasavani rudari koji su proveli zatrpani i duže i da je jednom prilikom spasen rudar koji je bio zatrpan 21 dan. Pogođeno područje je danas obišao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun.

Na sastanku sa Banom u pokrajini Sečuan, kineski premijer Ven Đijabao je saopštio da je prema najnovijoj proceni u zemljotresu poginulo 60 hiljada ljudi, ali da bi ukupni broj mogao da premaši 80 hiljada. Ban Ki-mun je odao priznanje kineskim vlastima na brzom reagovanju na katastrofu i naglasio da spasilačke napore podržava ceo svet.

XS
SM
MD
LG