Linkovi

Naučnici nastoje da iskoriste podmorske struje za proizvodnju električne energije


Istraživači u SAD uskoro će početi da testiraju podvodne turbine za proizvodnju električne enerije uz pomoć podvodnih strujanja. Taj projekat je samo jedan u okviru nastojanja da se smanji zavisnost zemlje od fosilnih goriva.

Energija morskih talasa i struja mogla bi da proizvodi električnu energiju. Naučnici na Floridi kažu da su čak i spora strujanja vode, od svega tri ili četiri klometra na sat, dovoljna da okreću podvodne turbine. Energija okeana je besplatna, kažu oni, i mogla bi da doprinese smanjenoj upotrebi centrala na ugalj i mazut. Predsednik kompanije Keys Hydro Power, Daglas Bedgud, želeo bi da sagradi čitav niz turbina na Floridi.

”Prečnik od tri metra bio bi savršen,“ kaže on.

Cilj je da se iskoristi strujanje vode koje nastaje smenom plime i oseke. Turbina će biti postavljena između dva ostrva, na dubini od oko 9 metara.

”Krajem ove ili početkom iduće godine imaćemo ih nekoliko i testiraćemo njihov zajednički rad. Godinu dana kasnije biće ih na stotine,“ kaže Bedgud.

Ali prvi zadatak je uveriti vlasti da projekat neće naneti štetu biljnom i životinskom svetu. Bedgud kaže da se to neće desiti.

”Zbog morskih krava i kornjača turbine neće biti na morskom dnu, a napadne ivice elisa i svih pokretnih delova imaće sunđeraste navlake,“ kaže on.

Projekti za korišćenje alternativne energije smanjuju zagađenje ali pokreću razne nove probleme. Profesor u Rozenstil školi za okeanografiju, nedaleko od Majamija, Keni Broud, kaže da istraživanja moraju da se sprovode vrlo oprezno.

”Treba krenuti malim koracima i davati prednost reverzibilnim metodama. Sve nas privlače čiste tehnologije i njih treba razvijati i podsticati, ali na odgovoran način,“ kaže Broud.

Slična istraživanja sprovode se u Evropi i drugim delovima Amerike. Na Univerzitetu Atlantika, takođe na Floridi, naučnici pokušavaju da iskoriste poznatu Golfsku struju.

”Ona ima dovoljnu brzinu i energiju uporedivu sa na drugim strujama u svetu,“ kaže šef Centra za energotehnologiju pomenutog univerziteta, Rik Driskol, dodajući da je najteže sagraditi opremu koja bi izdržala silu tog strujanja.

”Veoma je teško sagraditi nešto za korišćenje u okeanu što bi moglo da konkuriše postojećim tehnologijama,“ kaže on.

Driskol i njegov tim planiraju da sagrade farmu turbina u matici Golfske struje, na oko 24 kilometara od obale. Ali dodaje da su investicije značajan problem.

”Potencijal je ogroman,“ kaže on, ”ali zalihe novca su ograničene.“

Driskol kaže da bi pomoć Vlade i lokalnih vlasti pomogla istraživačima da usavrše nove tehnologije od kojih bi imale koristi sve zemlje sveta.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG