Linkovi

Čejni: Za bliskoistočni mirovni sporazum potrebni bolni ustupci i Izraela i Palestinaca


Američki potpredsednik Dik Čejni ukazao je danas u Ramali da će za bliskoistočni mirovni sporazum biti potrebni "bolni ustupci" i Izraela i Palestinaca. Čejni je, nakon sastanka sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom na Zapadnoj obali, rekao novinarima da dve strane moraju zajedno raditi kako bi se porazili oni "koji su posvećeni nasilju".

SAD ostaju "snažno posvećene" uspostavljanj palestinske države. Ali, kako je dodao Čejni, za mir izmedju Izraelaca i Palestinaca biće potrebni "veliki napori za pregovaračkim stolom" kao i napori da bi se porazili ekstremisti, misleći na palestinski radikalni pokret Hamas.

Američki zvaničnik je ocenio i da je palestinsku državu trebalo formirati "mnogo ranije".
On je takodje ukazao da napadi na Izrael "štete nacionalnim težnjama" palestinskog naroda.

"Tešku ali nezaobilaznu istinu treba ponoviti - terorizam i rakete ne ubijaju samo nevine civile već i nade i legitimne težnje palestinskog naroda", istakao je Čejni.

Abas se usprotivio daljem podizanju izraelskih kolonija na Zapadnoj obali kao i napadima izraelske vojske koja, kako kaže, sprečava mirovni proces.

"Bezbednost i mir neće biti postignuti dok se nastavlja kolonijalizacija, kao i izrealska vojna eskalacija u oblasti Gaze i Zapadne obale", rekao je Abas.

Abas je pozvao na nastavak pregovora o ključnim pitanjima "bez izuzetka, a posebno o sudbini Jerusalima i (palestinskih) izbeglica". Palestinski lider je zahvalio Čeniju za podršku i istakao da su za postizanje sporazuma dve strane potrebni "volja, hrabrost i snažna podrška medjunarodne zajednice posebno SAD".

XS
SM
MD
LG