Linkovi

Drastične mere kako bi se smanjila smrtnost izazvana pušenjem


Svetska zdravstvena organizacija pozvala je na upotrebu drastičnih mera kako bi se smanjila smrtnost izazvana ili uzrokovana pušenjem.

U najnovijem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije je objavljeno da samo 5 odsto ukupnog svetskog stanovništva živi u zemljama koje u potpunosti štite svoje građane od štetnih posledica pušenja. Navodi se i da vlade širom sveta od poreza n cigarete ubiraju više od 200 milijardi dolara godišnje, od čega ulažu manje od jedne petine procenta na programe zaštite i odvikavanja od pušenja. Direktor odeljenja za koje se bavi tom problematikom pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji Daglas Bečer, kaže da svetu preti zdravstvena kriza ogromnih razmera ukoliko se ne preduzmu dodatni napori.

«Prema nekim procenama, tokom proteklog stoleća je 100 miliona ljudi umrlo od bolesti povezanih sa pušenjem. Mi predviđamo da će do kraja godine broj žrtava posledica konzumiranja duvana biti 5 i 400 hiljada, a da će do 2030. dostići 8 miliona. Ako se tako nastavi, bićemo svedoci katastrofalnih gubitaka.»

Prema istraživanju koje je objavljenom u pomenutom izveštaju, očekuje se da će oko 80 odsto smrtnih slučajeva biti u siromašnim zemljama, što je upozorenje na duvansku epidemiju u zemljama u razvoju koja će povećati smrtnost u mestima gde nije dostupna zdravstvena zaštita.

Dr. Bečer skreće pažnju da mnogi životi mogu biti spašeni ukoliko vlasti usvoje zakone o kontroli duvana. Po njegovim rečima, postoje dokazi da bi akcioni plan Svetske zdravstvene organizacije mogao da ograniči upotrebu cigareta, a time i broj smrtnih slučajeva. Jedna od najefikasnijih strategija je, kaže Flečer, da vlade zaštite svoje građane od duvanskog dima.

«Talas zabrane pušenja na radnim i javnim mestima mora da bude globalan. Nije dovoljno primeniti plan u samo nekim zemljama. Da bi se zaštitili životi svuda, mora da dođe do zabrane kakvu su nedavno uveli Urugvaj, Velika Britanija i Irska. Moramo da obezbedimo 100-procentnu kampanju protiv pušenja. Na kraju krajeva, efikasna intervencija u cilju smanjenja pušenja je i veći poreza na cigarete.»

Dr. Bečer još dodaje da je važno podstaći formiranje i rad grupa koje pomažu ljudima da se odviknu od pušenja, jer, kako navodi, 4/5 pušača želi pomoć, ali u većini slučajeva, ona nije dostupna.

U izveštaju piše i da skoro 2/3 ukupnog broja pušača živi u samo 10 zemalja, od čega 30 odsto u Kini i oko 10 odsto u Indiji. Zemlje sa velikim broje pušača su i Indonezija, Rusija, SAD, Japan, Brazil, Bangladeš, Nemačka i Turska.

XS
SM
MD
LG