Linkovi

Đoković u Melburnu osvojio prvi Grand Slem u karijeri


Zvanično treći igrač sveta, srpski teniser Novak Đoković, slavio je na Otvorenom prvenstvu Australije, pošto je u finalu prvog od četiri velika ovogodišnja turnira dobio 38. nosioca, Francuza Žo-Vilfreda Congu sa 3:1 (4:6, 6:4, 6:3, 7:6).

"Vrlo sam srećan da sam svoj prvi Grand Slem osvojio ovde. Nadam seda čemo se na ovoj pozornici gledati češće ubuduće", rekao je Đoković publici, koja je u finalu bila naklonjenija mladom Srbinu.

Đoković je do trijumfa u melburnu izgubio samo jedan set, i to prvi u finalnom meču. Nakon 3:3 u drugom setu finala, Đoković je napravio brejk, Francuz izgubio samopouzdanje, a srpski teniser rutinski prviveo kraju drugi, a potom i treći set.

U četvrtom setu gledali smo taj-brejk, koji je sigurniji Đoković lako dobio 7:2.

Dvadesetogodišnji Srbin stigao je do prvog Grand Slema nakon 13 pokušaja.

"Osećate očekivanja i pritisak i vrlo sam zadovoljan načinom na koji sam izdržao pritisak. Igrao sam protiv igrača koji nije imao šta da izgubi – bio je vrlo opasan, posebno u prvom setu. Bio sam prilično nervozan", rekao je Đoković nakon meča.

Novak Đoković je najlmađi pobednik turnira u Melburnu još od 1985. kada je u švedskom finalu Stefan Edberg pobedio Matsa Vilandera.

Conga je imao šansu da postane prvi pobednik Prvenstva Australije nakon 80 godina i prvi Francuz koji je osvojio Grend Slem nakon 1983. kada je Janik Noa slavio na Rolan Garosu.

XS
SM
MD
LG