Linkovi

Slabo veče srpskih košarkaša, prvi poraz San Antonija kod kuće


Sedam utakmica NBA sezone odigrano je u ponedeljak uveče, a košarkaši iz Srbije i Crne Gore nisu bili naročito zapaženi. Peđa Stojaković propustio je poraz svojkih Hornetsa u Portlandu zbog povrede prepona, Darko Miličić je povredio članak posle samo osam minuta u duelu Memfisa i Golden Stejta, dok su Marko Jarić i Saša Pavlović, iako starteri u svojim ekipama bili ispod svog uobičajenog nivoa.

U reprizi poslednjeg polufinala Zapadne konferencije, Finiks je došao do kakve-takve osvete za kontroverznu eliminaciju protiv zvaničnih šampiona iz San Antonija, nanevši im prvi poraz u njihovoj dvorani ove sezone - 100:95. U drugoj utakmici po oporavku od povrede članka, Tim Dankan je bio izvanredan sa rekordom sezone 36 poena i 17 skokova, Manu Đinobili je ubacio 18, ali je Sparsima nedostajao MVP poslednjeg finala plej-ofa Toni Parker, koji je zbog povrede članka propustio treću utakmicu zaredom. Najefikasniji kod pobednika bio je veteran Grent Hil sa 22 poena, Leandro Barbosa je završio sa 18, Amari Stodemajer sa 17, dok su Stivu Nešu nedostajala dva skoka za "tripl-dabl" - 10 poena, 10 asistencija i 8 uhvaćenih lopti.

Klivlend je teškom mukom savladao Milvoki na svom terenu i posle 58 minuta velike borbe došao do tek druge pobede u poslednjih deset utakmica – 104:99. Kao i obično, najbolji u timu prošlogodišnjih šampiona Istoka bio je Lebron Džejms, koji je na parketu proveo čak 51 minut i ubacio 31 poen, uz 8 skokova. Džejms je tokom utakmice postao najmlađi igrač u istoriji NBA lige sa preko 9.000 postignutih poena, prestigavši dosadašnjeg rekordera Kobija Brajanta, ali nije uspeo da dodnese pobedu svom timu u regularnom toku meča. Presudnu ulogu u trijumfu imao je veteran Zidrunas Ilgasukas sa šest "vezanih" poena na početku drugog produžetka. Ilgauskas je završio sa 24 koša i 11 uhvaćenih lopti, dok je kod Baksa najefikasniji bio Majkl Red sa 22 poena za 54 minuta igre. Saša Pavlović je bio starter, igrao 25 minuta i završio sa 6 poena i 3 skoka.

Vrlo dramatično bilo je i u Dalasu, gde su Mevsi uspeli da zaustave Dvajta Hauarda u poslednje tri četvrtine i savladaju Orlando – 111:108. Dirk Novicki je postigao 11 poena u poslednjoj četvrtini, završio sa 31 i 11 skokova, dok je Erik Dampir uz pomoć saigrača zadržao Hauarda na samo šest poena u poslednjih 36 minuta. U prvih 12, centar Orlanda ubacio je 16 poena. Gosti su se poradovali tri sekunde pre kraja kada je Kit Bogans naizgled izjednačio trojkom, ali su sudije opravdano proglasile njegov koš dvojkom, a poslednju priliku za produžetak propustio je Kijon Duling.

XS
SM
MD
LG