Linkovi

Israživači uspeli da proizvedu solarne ćelije u obliku tanke folije


Sunce se često smatra za najbolji izvor energije - neiscrpan je, ne košta ništa, ne proizvodi nikakvo zagađenje i traje praktično beskonačno. Efikasnost solarnih ćelija neprestano raste, ali struja dobijena iz njih još uvek je do tri puta skuplja od struje koju proizvode termoelektrane.

Preokret nagoveštavaju nova otkrića u oblasti nanotehnologije. Israživači su uspeli da proizvedu solarne ćelije u obliku tanke folije, postupkom sličnim štampanju novina. Na tanak list metala nanosi se fotoosetljivi poluprovodnički materijal u tečnom stanju. Kada se osušena folija izloži suncu, na njenim krajevima dobija se izvor struje. Najvažniji cilj istraživanja jeste smanjenje cene jedinice električne energije, kaže Brajan Sejger, jedan od osnivača kalifornijske kompanije Nanosolar, u kojoj je razvijen ovaj proces.

”Nanosolar je uspeo da kombinuje razne inovacije i time dramatično smanji troškove proizvodnje solarnih panela. Naš cilj je izjednačavanje sa drugim izvorima.“

U Sjedinjenim Državama to znači između 8 i 10 centi po kilovatčasu. Iako neki još zaziru od nanotehnologije, Sejger ističe da je njena primena u solarnim ćelijama potpuno bezbedna.

”U našim finalnim proizvodima nema nanočestica. Takve čestice koristimo prilikom nanošenja poluprovodničkog materijala, ali kada se on obradi čestice se čvrsto vezuju u neprekidan film, tako da u finalnom proizvodu nema opasnosti od izlaganja nanočesticama.“

Solarne folije mogu da se koriste za pokrivanje krovova ili gradskih fasada. Sejger kaže kako zamišlja velike površine kraj gradova pokrivene solarnim ćelijama.

”Solarni paneli mogu da se povezuju međusobno kako bi dali određeni napon, pogodan za napajanje grada. Energija bi mogla da se prikuplja u predgrađima, kako bi se smanjili gubici u njenom transportu.“

Firma Nanosolar ima fabrike u Nemačkoj, kao i veliku, novu fabriku u Kaliforniji. Urednik časopisa Popularna nauka, Majk Hejni, smatra da će masovna proizvodnja solarnih ćelija znatno povećati učešće sunca u proizvodnji energije.

”Kada njihova fabrika u San Hozeu počne da radi, samo za godinu dana proizvešće više megavata u solarnim ćelijama nego svi drugi američki proizvođači zajedno. Kada i drugi budu krenuli njihovim stopama mislim da ćemo u narednih 5 do 10 godina videti snažan skok u korišćenju sunčeve energije.“

Magazin Popularna nauka imenovao je firmu Nanosolar za inovatora godine. Među investitore te kompanije ubrajaju se i osnivači popularnog internet pretraživača Gugl, Lari Pejdž i Sergej Brin. Prošlog meseca, Gugl je objavio novu inicijativu pružanja pomoći inovatorima u razvijanju novih solarnih i drugih obnovljivih izvora energije, u cilju proizvodnje struje jeftinije od one proizvedene u klasičnim elektranama.

XS
SM
MD
LG