Linkovi

Majkrosoft:”Senskem“ kamera koja nadoknađuje gubitak memorije


Slika, kažu neki, vredi kao hiljadu reči. Istraživačko krilo softverskog giganta Majkrosoft sprovelo je uspešne eksperimente sa jednim jednostavnim uređajem koji je pomogao pacijentima sa gubitkom memorije da se podsete i čvršće zapamte svakodnevne događaje.

Uređaj nazvan (SenseCam) sastoji se od jednostavnog digitalnog fotoaparata kojeg pacijent nosi na uzici oko vrata. Njegova funkcija je da beleži u slikama svakodnevne događaje, približno onako kako ih vidi pacijent. Kamera je opremljena širokougaonim objektivom zvanim ”riblje oko,“ kako bi njene slike obuhvatile što širi prostor.

Svakih 30 sekundi kamera snima po jednu fotografiju niske rezolucije. Ugrađeni uređaj za stabilizaciju poboljšava oštrinu snimka napravljenog u pokretu. Na kraju dana, osoba koja nosi kameru oko vrata može da prebaci sve slike u kompjuter i pomoću jednostavnog programa pretvori ih u kratak film o dnevnim događajima.

Tokom kliničkog ispitivanja pokazalo se da su osobe koje lako zaboravljaju dnevne događaje, kao što su pacijenti sa početnim stadijumom Alchajmerove bolesti, uspevali da zapamte do 80 odsto tih događaja ako bi samo jedan sat dnevno posvetile pregledu fotografija snimljenih prethodnih dana.

Štaviše, obnovljena sećanja izgleda da su im pomagala da duže zapamte te događaje. Za sada nije poznato kada bi senskem mogao da se pojavi u prodaji.

XS
SM
MD
LG