Linkovi

Federer osvojio teniski Masters kup četvrti put u poslednjih pet godina


Rože Federer osvojio je teniski Masters kup četvrti put u poslednjih pet godina, čime je dokazao da je u ovom trenutku ipak daleko najbolji igrač sveta. Švajcarac je u nedelju u Šangaju savladao u finalu Španca Davida Ferera rezultatom 3:0, po setovima 6:2, 6:3, 6:2, posle sat i po uglavnom neravnopravne igre.

Federer je izgubio od Fernanda Gonzalesa u prvom kolu takmičenja po grupama, ali je nakon toga na impresivan način nadigrao sve rivale i zasluženo stigao do 53. titule u karijeri. Na osnovu uvodnih gemova nije se moglo zaključiti da će prvi reket planete imati lak posao.

Ferer je poveo 1:0 i došao do brejk-lopte, koju nije iskoristio. Ipak, Federer je brzo uspostavio dominaciju. Dva puta je oduzeo servis protivniku, koji je samo u prvom setu načinio više neiznudjenih grešaka nego zajedno na prethodna dva meča, protiv Endija Rodika i Rišara Gaskea.

Švajcarac je time krunisao briljantnu sezonu, u kojoj je nekoliko puta pokazao ranjivost, ali je ipak ispunio plan odbranom titula na Australijan openu, Vimbldonu, US openu i Masters kupu, kao i plasmanom u finale Rolan Garosa. Za trijumf u Šangaju dobiće 1,2 miliona dolara i Mercedes CLS 500, vredan nešto manje od 100.000 dolara.

Ferer uprkos porazu nema za čim da žali. Stigao je na turnir kao jedan od autsajdera, a pobedio je Đokovića, Nadala, Gaskea i Rodika i zaradio 700.000 dolara.

XS
SM
MD
LG