Linkovi

Islamabad: Nova pakistanska prelazna vlada položila zakletvu, Benazir Buto ukinut pritvor


Nova pakistanska prelazna vlada, zadužena za organizovanje izbora koji će se održati početkom januara, položila je danas zakletvu pred predsednikom te zemlje Pervezom Mušarafom. Istovremeno, bivšoj pakistanskoj premijerki Benazir Buto policija u Lahoru je danas ukinula kućni pritvor, nekoliko sati pre nego što će u tu zemlju doputovati zamenik državnog sekretara SAD Džon Negroponte kako bi ubedio predsednika Mušarafa da ukine vanredno stanje.

"Zaklinjem se da ću čuvati, štititi i braniti Ustav islamske republike Pakistana. Neka mi veliki Alah pomogne i neka me vodi", rekao je novi premijer prelazne vlade Mohamedian Somro na ceremoniji polaganja zakletve.

Zakletvu su položili i ostali članovi prelazne vlade. Parlament je raspušten juče u ponoć, na kraju petogodišnjeg
mandata.

Somro, bivši predsednik pakistanskog Senata, član je vladajuće partije Muslimanske lige Pakistana i blizak Mušarafov saradnik. Na mestu premijera zamenio je šukata Aziza, koji je tu funkciju obavljao tri godine.

Mušaraf je 3. novembra uveo vanredno stanje, koje uprkos protivljenju opozicije i medjunarodne zajednice ne namerava da ukine do održavanja izbora 9. januara. Vlasti su u utorak odredile kućni pritvor za Buto kako bi je sprečili da predvodi masovne proteste protiv režima predsednika i načelnika generalštaba Mušarafa.

Policija je saopštila da se povukla iz kuće Benazir Buto i da je ona sada slobodna da se kreće kuda želi, i precizirala da pripadnici policije sada dežuraju ispred njene kuće radi bezbednosti.

XS
SM
MD
LG