Linkovi

Proizvodnja nafte neće uspeti da održi korak sa rastućom potražnjom


Već više godina energetski eksperti, uključujući i one sa iskustvom na terenu, upozoravaju da će proizvodnja nafte u svetu uskoro dostići vrhunac. Organizacija sa sedištem u Nemačkoj «Energy Watch» objavila je prošlog meseca studiju u kojoj tvrdi da je proizvodnja nafte već dostigla vrhunac prošle godine i da je počela da opada po stopi od sedam odsto godišnje. Na nedavnom skupu u Hjustonu, u Teksasu, grupa energetskih analitičara i eksperata nastojala je da utvrdi gde se nalazi istina.

U trenutku kada su cene nafte premašile 90 dolara po barelu predstavnici naftne industrije i stručnjaci okupili su se u Hjustonu da bi razmotrili kuda se kreće proizvodnja nafte. Legendarni naftni biznismen T. Bun Pikins, koji je bio medju najpoznatijim učesnicima ovog skupa, smatra da je proizvodnja nafte blizu vrhunca i da neće uspeti da održi korak sa rastućom potražnjom.

“Ne iznenadjuje me što su cene nafte porasle na preko 90 dolara, a ne bi me iznenadilo da dostignu i 100 dolara po barelu. U stvari, mislim da će se to i desiti pre nego ponovo padnu na 80 dolara.”

Pikins je za probleme okrivio nedovoljnu proizvodnju nafte državnih kompanija koje ne dozvoljavaju tehnološki modernijim privatnim firmama, poput Exxon Mobil-a, da preuzmu njihova naftna polja.

“Da li biste mogli da dobijete preko 85 miliona barela nafte dnevno na svetu? To bi bilo moguće ako biste prepustili proizvodnju Exxon-Mobilu, ali znamo da se to neće desiti. 75 odsto proizvodnje nafte u svetu kontrolišu državne kompanije.”

Medjutim, mnogi eksperti osporavaju teoriju o vrhuncu u proizvodnji nafte. Oni pri tom ukazuju da je korišćenje novih tehnologija uz povećane cene omogućilo da se nafta dobija i sa lokacija koje su bile napuštene. Manji proizvodjači poput firme “APEX Resources” iz Ostina, u Teksasu, čiji je vlasnik Džim Boldof, koriste i nalazišta za koja se ranije smatralo da su iscrpljena.

“Potrebno je da bušimo dublje i efikasnije i po dvostruko većoj ceni da bismo dobili oko trećinu proizvodnje koju smo nekad imali.”

Boldof dodaje da mnogi ljudi u naftnoj industriji smatraju da će vrhunac proizvodnje uskoro biti dostignut i da podržavaju različite verzije štednje energije.

“Ne postoji magično ili visoko-tehnološko rešenje za sve probleme Pre će integrisani mozaik - neka vrsta slagalice, pružiti rešenje.”

Analitičar Čarls Maksvel upozorio je da bi bilo bolje da se preduzme odlučna akcija sada nego da se čeka na energetsku krizu.

“Što više budemo uspeli da uradimo pre toga - pre eventualne krize, to ćemo biti u boljoj situaciji.”

Maksvel je takodje upozorio i dodaje da bi do takve krize moglo da dodje u svakom trenutku.

XS
SM
MD
LG