Linkovi

Prvi štrajk sindikata holivudskih pisaca u poslednjih 20 godina


Holivudski scenaristi od jutros su u štrajku. Poslednji pokušaj da se postigne dogovor propao je tokom noći, a među prvima koji će osetiti posledice su tok-šou programi, koji se emituju kasno uveče, i voditelji poput Džeja Lenoa, Dejvida Letermana i Džimija Kimela.

Nada da će se spor rešiti u poslednji čas više ne postoji. Prvi štrajk sindikata holivudskih pisaca u poslednjih 20 godina počeo je danas u Njujorku i Los Anđelesu, dok se dve strane spore oko prihoda od prodaje DVD-a i novca koji se zarađuje od internet distribucije.

«Ove kompanije su vrlo, vrlo pametne i snalažljive, pronaći će način da profitiraju od ovog novog tipa poslovanja. Mi kao pisci samo želimo da se osiguramo da ne ostanemo u zapećku», kaže scenarista Šon Rajan.

Još 1988. godine, sindikat pisaca je pristao na prihod od četiri centa po prodatom DVD-u. Sada traži dvostruko više. S druge strane, studiji tvrde da su scenaristi već veoma dobro plaćeni i da zarađuju ekstra 56 miliona dolara do DVD i internet prodaje. Više od toga, tvrde oni, nanelo bi štetu biznisu.

Dejvid Leterman sada će imati priliku da vidi kako to ide, jer će tok-šou programi poput njegovog prvi osetiti posledice štrajka. Popularne TV serije imaju dovoljno epizoda do Nove godine, ali ako se štrajk nastavi neki od najomiljenijih zapleta biće brutalno prekinuti.

«Mnoge druge stvari zavise od ove industrije, sve od iznajmljivanja opreme preko limuzina do dobavljača hrane. Ljudi štede svoj novac», kaže ekonomista Džek Kajzer.

Poslednji štrajk holivudskih scenarista trajao je 22 nedelje. Gradonačelnik Los Anđelesa prognozira da bi ovogodišnji štrajk, ukoliko bude podjednako dug, mogao da košta filmsku industriju najmanje milijardu dolara.



XS
SM
MD
LG