Linkovi

Novi radioteleskopi trebalo bi da tragaju za inteligentnim bićima van zemlje


Stručnjaci Univerziteta države Kalifornije, u Berkliju, i njihove kolege iz SETI instituta, otkrili su juče u severnoj Kaliforniji prva 42 od planiranih 350 radioteleskopa koji bi, između ostalog, trebao da tragaju za inteligentnim bićima van zemlje, a sagrađeni su pretežno zahvaljujući darežljivosti jednog od osnivača Majkrosofta, Pola Alena.

Novi teleskopi, umreženi u sistem nazvan Alen teleskop arej - skraćeno ATA - proširiće našu sposobnost traganja za drugim civilizacijama, kao i za raznim egzotičnim nebeskim telima i pojavama, čije postojanje se predviđa, ali koji još nisu otkriveni. Kao što veliki broj pojedinačnih piksela gradi preciznu sliku na kompjuterskom ekranu, tako će i veliki broj radioteleskopa malog prečnika, moći da pruži jasniju sliku svemira. Ovo su prvi radioteleskopi, podešeni za talasne dužine reda jednog santimetra, koji će moći da analiziraju više signala odjednom.

Naučnici očekuju da će tokom narednih pet godina astronomija ući u eru otkrivanja planeta sličnih zemlji, pa će novi radioteleskopi moći danima i nedeljama da ih osluškuju tragajući za inteligentnim signalima. Svih 350 radioteleskopa u okviru programa ATA biće operativno kroz približno tri godine, a njihova ukupna radna površina zahvataće jedan hektar. Naučnici kažu da sa nestrpljenjem očekuju otkriće prve planete slične zemlji, u orbiti zvezde slične suncu, kako bi mogli da usmere nove radioteleskope u tom pravcu.


XS
SM
MD
LG