Linkovi

Novak Đoković u polufinalu - Ana Ivanović izgubila od Venus Vilijams


Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se danas u polufinale Vimbldona, pošto je posle petočasovne borbe pobedio 10. nosioca na trećem grend slemu sezone Kipranina Marka Bagdatisa sa 3:2 po setovima, 7:6, 7:6, 6:7, 4:6, 7:5.

Đoković će se u polufinalu Vimbldona sutra sastati sa drugim nosiocem Rafaelom Nadalom iz Španije, koji je sa 3:0 po setovima, 7:6, 6:4, 6:2 eliminisao Čeha Tomaša Berdiha, koji je važio za sedmog favorita za osvajanje turnira. Prvi brejk na meču Đokovića sa Bagdatisom napravio je srpski teniser u četvrtom gemu i ubrzo stigao do prednosti od 4:1.

Bagdatis je, međutim, uzvratio u devetom gemu, smanjio zaostak na 4:5, a zatim i izjednačio na 5:5, iako je Đoković imao vođstvo od 40:15 na servis protivnika. Đoković je, ipak, do vođstva od 1:0 u setovima stigao u taj brejku, koji je dobio sa 7:4, iako je gubio sa 0:2. U drugom setu nije bilo brejkova, iako je Đoković imao četiri prilike. I drugi set je, ipak, odlučen u taj brejku u kome je Đoković uspeo da stigne vođstvo Bagdatisa od 6:3, zatim spase još tri set lopte i taj deo igre dobije sa 11:9.

Drugi brejk u meču Đoković je napravio u drugom gemu trećeg seta i poveo sa 2:0, ubrzo i sa 3:0, ali je zatim izgubio pet gemova uzastopce, pa je Bagdatis pri vođstvu 5:4 servirao za osvajanje seta. Đoković je, ipak, uspeo da ponovo napravi brejk, stigne do izjednačenja, pa je i treći set rešen posle taj brejka u kome je, međutim, Bagdatis bio ubedljiv i dobio ga sa 7:3. Srpski teniser je gem na servis protivnika osvojio i sredinom četvrtog gema i poveo sa 4:3, iako je i priliku za to imao i pri rezultatu 1:1.

Bagdatis, prošlogodišnji finalista Otvorenog prvenstva Australije, uzvratio je već u sledećem gemu, a novi brejk napravio i u poslednjem 10. i izjednačio rezultat u setovima na 2:2. Odlučujući gem poslednjeg, trećeg seta bio je 11. u kome je Đoković napravio brejk, a zatim sačuvao servis za pobedu posle pet sati igre i svoj najveći uspeh na Vimbldonu. Srpski teniser, četvrti nosilac na Vimbldonu, sa Nadalom se sastajao pet puta, a četiri meča odigrana su ove godine, od kojih je Španac dobio tri, uključujući i onaj u polufinalu Rolan Garosa.

U drugom polufinalu sastaće se najbolji tensier sveta Rože Federer i Francuz Rišar Gaske. Federe je sa 3:1 u setovima pobedio Španca Huana Karlosa Ferera, dok je Gaske napravio preokret i posle zaostatka od 2:0 u setovima eliminisao Amerikanca Endija Rodika - 7:6, 7:6 i 8:6.

Ana Ivanović izgubila od Venus Vilijams

Srpska teniserka Ana Ivanović nije uspela da se plasira u finale Vimbldona, pošto je poražena od Amerikanke Venus Vilijams sa 2:0, po setovima 6:2, 6:4. Američka teniserka odlično je počela i već na startu uspela da napravi brejk, što je ponovila i u trećem gemu, a zatim povela sa 4:0. U finišu seta mlada Beogradjanka je osvojila dva gema, ali se ispostavilo da je to sve i Vilijams je osvojila set - 6:2. Koliko je Amerikanka bila uspešna u prvom delu meča govori i podatak da je osvojila 89% poena nakon prvog servisa.

I na početku drugog seta Vilijams je uspela da napravi brejk i povede sa 2:1, ali je Ivanovićeva već u sledećem gemu vratila brejk i izjednačila. Činilo se tada će srpska teniserka uspeti da preuzme inicijativu, ali je Vilijams u sedmom gemu ponovo oduzela servis i stigla do vodjstva od 4:3. U narednom gemu Ivanovićeva je povela sa 30:0, ali je Amerikanka vezala pet poena i povela sa 5:3. Vilijams je u sledećem gemu propustila čak tri meč lopte, što je Ivanovićeva iskoristila i smanjila zaostatak. Ipak, u desetom gemu srpska teniserka nije uspela da napravi još jedan preokret i Vilijams je iskoristivši četvrtu meč loptu, stigla do zasluženog plasmana u finale.

U drugom polufinalnom meču Francuskinja Merion Bartoli iznenadila je najbolju teniserku sveta Žistin Enan i ostvarila najveći uspeh u karijeri. Bilo je 1:6, 7:5 i 6:1 za 22-godišnju Francuskinju, koja je u 4. kolu eliminisala Jelenu Janković.

XS
SM
MD
LG