Linkovi

Tipsarević iznenadio Gonsalesa - Jelena plesala na ivici poraza


Srpski teniser Janko Tipsarević napravio je danas najveće iznenadjenje dosadašnjeg toka takmičenja na Vimbldonu, pošto je eliminisao petog nosioca Fernanda Gonsalesa iz Čilea, pobedivši ga sa 3:2 po setovima 6:3, 3:6, 6:3, 4:6, 8:6.

Tipsarević će se u osmini finala, koje mu je najbolji rezultat u karijeri na nekom grend slem turniru, sastati sa Špancem Huanom Karlos Fererom. Tipsareviću ove godine na Vimbldonu izgleda odgovaraju dugi gemovi, pošto je i prva dva meča dobio posle pet setova. Na meču sa Gonsalesom je u poslednjem, petom setu gubio i sa 2:5, ali je uspeo da smogne snage da izjednači na 5:5, a u 12. gemu je uspeo i da se odbrani od meč lopte Čileanca.

Tipsareviću će nastup na Vimbldonu svakako doneti i najbolji plasman u karijeri na svetskoj ATP rang listi. On bi po završetku trećeg grend slema sezone prvi put mogao da udje i u grupu od najboljih 50 tenisera sveta.

Srpska teniserka Jelena Janković plesala na ivici poraza

Srpska teniserka Jelena Janković plesala je na ivici poraza, ali je ipak uspela da se plasira u četvrto kolo Vimbldona, savladavši talentovanu i izuzetno motivisanu Čehinju Lusi Šafarovu rezultatom 2:1, po setovima 5:7, 7:6 (7:4), 6:2, a ne računajući kraći prekid izmedju drugog i trećeg seta, igralo se dva sata i 35 minuta.

Koliko se žestoka borba vodila na terenu broj 1, svedoči podatak da je ovaj duel u trenutku prekida prouzrokovanog engleskom kišom već trajao dva sata i dva minuta! Šafarova je do tada načinila duplo više neiznudjenih grešaka (31:15), ali je pokretljivošću, pogadjanjem linija i efikasnim izlascima na mrežu uspela da održi rezultatsku ravnotežu, pa čak i da bude igračica koja je većim delom meča diktirala tempo.

Jankovićeva je počela u skladu sa očekivanjima. Napravila je brejk već u trećem gemu, a onda uspešnim prigovorom na jednu sudijsku odluku izbegla "ribrejk" i povela sa 3:1. Ipak, to kao da joj nije pomoglo da shvati kako sa druge strane mreže stoji raspoložena protivnica, pa je Šafarova sa tri uzastopno osvojena gema preuzela vodjstvo - 3:4. Čehinja je zbog iskazane borbenosti i hrabrosti veoma često imala pomoć sreće. Poen kojim je Jeleni oduzela servis za izjednačenje na 3:3 osvojila je tako što je loptica dva puta udarila vrh mreže, pre nego što je pala u polje naše igračice! Obe teniserke držale su svoj servis do rezultata 5:6, kada je Šafarova stigla do dve brejk-set lopte. Jankovićeva je prvu spasila, ali je onda u najgorem mogućem trenutku načinila svoju jedinu dvostruku servis grešku i našla se u krajnje nezavidnom položaju.

Drugi set protegao se na 75 minuta, kao da se igralo na šljaci, a ne na travi. Za to je najviše "zasluga" imao sedmi gem, u kojem je Šafarova odnela prevagu tek nakon 11 izjednačenja i čak 20 minuta igre! Do 5:5 nije bilo brejka ni na jednoj ni na drugoj strani, da bi treća teniserka sveta konačno probila led i dvostrukom servis greškom Šafarove povela sa 6:5. Da nijedan poen ne sme da uzme "zdravo za gotovo", Jelena je ponovo uvidela već u narednom gemu, kada je prvo propustila jednu set-loptu, a onda izgubila gem i morala u "taj-brejk".

Jankovićeva je u teniskom ruletu povela sa 3:1, Čehinja je izjednačila na 3:3, ali Jelena joj je uzvratila mini-brejkom za 5:3 i tu prednost sačuvala do konačnih 7:4. Od tog trenutka, psihološka prednost bila je potpuno na strani Srpkinje, dok je lepša polovina češkog tenisera Tomaša Berdiha posustala i izgubila igru kojom je Jelenu držala "na konopcima". Šafarova je odolevala do 3:2, kada je Jankovićeva napravila prvi brejk, a ubrzo još jednim oduzetim servisom završila posao i izborila meč osmine finala. Jankovićeva će u osmini finala Vimbldona igrati protiv 18. nosioca Marion Bartoli iz Francuske. Bartolijeva je eliminisala Šahar Per iz Izraela, koja je važila za 16. favorita za osvajanje turnira. Jankovićeva je sa Bartolijevom, 19. teniserkom sveta odigrala četiri meča i dobila tri poslednja, uključujući i jedini ovogodišnji na Rolan Garosu.

XS
SM
MD
LG