Linkovi

San Antonio četvrti put šampion NBA lige


Košarkaši San Antonija novi su šampioni NBA lige. Do četvrte titule u istoriji kluba, Sparsi su došli na gostujućem parketu u Klivlendu i bez poraza u finalnoj seriji.

Četvrta titula najboljeg tima NBA lige, ili kako to Amerikanci vole da kažu - svetskog prvaka, za mnoge je dokaz da su San Antonio Sparsi postali NBA dinastija – epitet koji je do sada bio rezervisan samo za ekipe Boston Seltiksa iz 1960-ih, Los Anđeles Lejkersa 1980-ih i Čikago Bulsa 1990-ih godina. Trijumfom u ovogodišnjem finalu plej-ofa, San Antonio je postao tek četvrti klub u istoriji NBA sa četiri ili više titula, a sve one su osvojene od 1999. do danas, znači u vremenskom periodu od osam godina. Poslednja u nizu, protiv Klivlenda, bila je prva bez izgubljene utakmice u finalu, što je pre Sparsa ostvarilo samo sedam timova tokom 60 godina koliko se igra finale plej-ofa. Poslednji put – Lejkersi Šakila O'Nila i Kobija Brajanta 2002. protiv Nju Džersi Netsa.

Za razliku od prethodna tri trijumfa, ovog puta Tim Dankan nije bio najbolji igrač Sparsa. Ta titula pripala je Toniju Parkeru, 25-godišnjem plejkemejkeru iz Francuske, koji je na četiri utakmice imao prosek od skoro 25 poena, uz šut iz igre od 57 odsto. Do skoro, Parker je u Americi bio poznat kao solidan igrač i verenik izuzetno popularne glumice Ive Longorije, s kojom treba da se venča sledećeg meseca, a sada je prvi Evropljanin sa trofejem MVP igrača finalne serije.

"Kada sam prvi put došao u San Antonio, očajno sam odradio trening pred draft i trener je rekao da ne želi više da me vidi. Onda sam došao ponovo, odigrao bolje i draftovali su me. Posle pet utakmica, Popović me je stavio u prvu petorku i tako je počelo. Bilo je dečijih bolesti naravno, ali bilo je sjajno, jer sam postao bolji igrač. Sve vreme Pop me je gurao, čak i kad sam bio lenji i nonšalantan na treningu, stalno mi je bio za vratom. Danas, kao MVP finale serije, mogu samo da kažem da mu dugujem mnogo, jer bez njega nikad ne bih bio ovde", odao je priznanje svom treneru Toni Parker.

Klivlend – San Antonio 82:83 (0-4)

Četvrta utakmica odlučena je polovinom poslednje četvrtine, kada je Klivlend prvi put u ovoj seriji poveo u drugom poluvremenu. Kavsi su vodili 63:60, ali nisu uspeli da zadrže prednost. Gosti su preokrenuli na 66:63, domaći još jednom izjednačili, a onda je usledila serija San Antonija 10:0 u kojoj su Argentinci Manu Đinobili i Fabrisio Oberto postigli po pet poena. Klivlend je pretio do samog kraja, ali je Đinobili sa četiri uspešno realizovana penala u poslednjih sedam sekundi sačuvao pobedu.

Argentinac je završio sa 27 poena, Toni Parker je postigao 24, a Tim Dankan 12, uz 15 skokova. Kod poraženih, Lebron Džejms je ubacio 24 poena, uz 10 asistencija, Dru Guden završio sa 11 (11 skokova), a Deni Gibson sa 10. Saša Pavlović je igrao 21 minut, postigao 3 poena (0-4, 1-2, -), imao po jedan skok i ukradenu loptu.

XS
SM
MD
LG