Linkovi

San Antonio na korak od četvrte titule prvaka NBA lige


Košarkaši San Antonija na korak su od četvrte titule prvaka NBA lige u istoriji kluba, pošto su sinoć u Klivlendu pobedili domaće Kavse – 75:72 i poveli sa 3-0 u finalnoj seriji. Nijedan NBA tim nikada nije uspeo da pobedi u seriji u kojoj je gubio sa 3-0, a po svemu viđenom u prethodnim utakmicama – ne bi trebalo ni Klivlend. Ukupni trijumf Sparsa sada je već samo pitanje dana – sutra ili u nedelju uveče u Klivlendu, ili možda tek u utorak, kada se serija vraća u Teksas.

Posle dve prilično sigurne pobede San Antonija u "AT&T Centru", prvi meč finala plej-ofa ikada odigran u Klivlendu bio je - znatno uzbudljiviji. Doduše, oba tima mučila su se sa šutom iz igre, a gosti i sa linije slobodnih bacanja, tako da je malo nedostajalo da padne negativni rekord finala plej-ofa kada je reč o ukupnom broju postignutih poena. Domaći su u prvom poluvremenu poveli sa osam razlike, ali su gosti ipak sa prednošću otišli na veliki odmor (40:38), a onda krajem treće i početkom poslednje četvrtine napravili dvocifrenu razliku. Lebron Džejms, koji je završio sa 25 poena, od čega 12 u poslednjoj deonici, gotovo sam je vratio svoj tim u igru, a u neizvesnoj završnici presudila su tri uspešno realizovana penala Manua Đinobilija u poslednjih deset sekundi. Bila su to ujedno jednina tri poena za Argentinca na čitavom meču, koji su Sparsi dobili, iako nisu igrali na svom nivou.

Pomoć Toniju Parkeru, koji je sa 17 koševa bio najefikasniji, i Timu Dankanu, koji je ubacio 14 poena, stigla je od defanzivca Brusa Bouena, koji je završio sa 13 i rezerviste Brenta Berija, koji je postigao tri trojke (9 poena) za 17 minuta. S druge strane, pored Džejmsa, dvocifreni učinak imali su Dru Guden i Saša Pavlović sa po 13, odnosno Zidrunas Ilgauskas sa 12 poena. Guden je imao i 12 skokova, a Ilgauskas čak 18 (10 u napadu), dok je Pavlović (3-9, 2-6, 1-2), za 41 minut igre imao i 3 asistencije. Poslednji napad na utakmici donekle je izazvao kontorverzu, jer je Bouen očigledno faulirao Lebrona Džejmsa, koji je trojkom pokušao da izbori produžetak, ali sudije nisu reagovale.

XS
SM
MD
LG