Linkovi

San Antonio zaustavio Lebrona, poveo sa 1-0 u finalu


Košarkaši San Antonija poveli su sa 1-0 u finalu NBA plej-ofa. Trostruki šampioni najjače lige sveta pobedili su Klivlend u prvoj utakmici serije u svom "AT&T Centru" - 85:76 i pritom demonstrirali izvanrednu odbranu, pogotovo protiv prve zvezde gostiju – Lebrona Džejmsa.

Džejms je prvi koš iz igre postigao tek u trećoj četvrtini, na kraju završio sa 14, ali uz šut od svega 25 odsto iz igre (4-16) i 6 izgubljenih lopti za 44 minuta. Specijalista za odbranu, Brus Bouen, odradio je sjajan posao usmeravajući ga ka aut liniji, a kad god bi Lebron prošao Bouena, ostatak domaćeg tima bi pravovremeno reagovao i izgledalo je kao da su Sparsi sve vreme korak ispred 22-godišnjeg superstara. San Antonio je kontrolisao rezultat čitavih 48 minuta, a ključnu prednost stekao je tokom treće deonice, koju je završio sa vođstvom od 15 razlike – 64:49. Početkom poslednje četvrtine, domaći su vodili i sa 18 razlike, a Kavsi su u završnici samo uspeli da ublaže poraz.

"Sve u svemu, mislim da smo obavili solidan posao. U poslednjoj četvrtini smo im dozvolili malo više nego što bi trebalo, ali su i oni tada odigrali bolje. Međutim, mislim da smo ih primirili vrlo dobro, posebno kada je Lebron u pitanju. Nismo mu dozvolili da igra kako je navikao. Dobili smo, zadržali ih na 76 poena, tako i treba da bude", rekao je posle meča trostruki MVP finala, Tim Dankan.

Najefikasniji kod pobednika bio je Toni Parker sa 27 poena, uz 7 asistencija, Tim Dankan je završio sa 24 koša, 13 skokova i 5 blokada, dok je Manu Đinobili postigao 16 poena i uhvatio 8 lopti. S druge strane, pored Lebrona, dvocifreni ulčinak imali su Deni Gibson sa 16, Dru Guden sa 14, Saša Pavlović sa 13 i Anderson Varežao sa 10 poena. Pavlović je za 36 minuta iz igre šutnuo 6-12 (6-11, 0-1, 1-2), a imao je i 5 skokova.

Druga utakmica igra se u nedelju uveče, takođe u San Antoniju, a u naredne tri, ukoliko sve budu neophodne, domaćin je Klivlend.

XS
SM
MD
LG