Linkovi

Klivlend pobedio u Detroitu, poveo sa 3-2 u finalu Istoka


Posle dva produžetka i ukupno 58 minuta igre košarkaši Klivlenda pobedili su kao gosti Detroit u petoj utakmici finala Istočne konferencije NBA plej-ofa - 109:107 i poveli sa 3-2 u seriji pred šesti meč, koji se igra sutra uveče u Klivlendu.

Kavalirsi nikada u istoriji kluba nisu bili bliži plasmanu u veliko finale, gde već čeka San Antonio, trostruki prvak u poslednjih osam godina. Međutim, Klivlend je i prošle godine, doduše u polufinalu konferencije, dobio peti meč u Detroitu i poveo sa 3-2, ali onda izgubio naredne dve utakmice i završio sezonu. Oba tima izgledaju drugačije godinu dana kasnije, a najveća razlika svakako je impresivni Lebron Džejms, koji je tokom ove serije pokazao kvalitet koji su nekada demonstrirale NBA legende kao što su Medžik Džonson, Leri Bird i Majkl Džordan.

Džejms je protekle večeri u Detroitu postigao klupski i lični plej-of rekord karijere – 48 poena, ali sama ta cifra ne govori dovoljno. Ukupno 29 poena, lider Kavalirsa postigao je u poslednjoj četvrtini i dva produžetka, a počev od polovine poslednjeg perioda, izuzev jednog slobodnog bacanja Drua Gudena, Džejms je postigao sve koševe svog tima – ukupno 25 zaredom i svih 18 u dva produžetka. Domaći su imali priliku da pobede u regularnom toku, ali je Bilaps promašio trojku, zatim pogodio dva penala za izjednačenje na kraju prvog ekstra perioda, ali ne i šut za treći nastavak. Bilaps je završio sa 21 poenom, Rip Hamilton ubacio 26, a Kris Veber 20, dok je Saša Pavlović kod pobednika ubacio 6 poena, ali i imao 9 skokova za 42 minuta.

Donovan novi trener Orlanda

Orlando je postigao dogovor sa Bilijem Donovanom da preuzme ulogu prvog trenera ekipe. Mladi stručnjak, koji je u poslednje dve sezone osvojio dve titule prvaka NCAA lige sa Univerzitetom Florida, trebalo bi da potpiše petogodišnji ugovor vredan preko 27 miliona dolara. Pored "magičnih" trenere su obezbedili i Memfis i Indijana, dok su Finiks Sansi navodno pronašli novog generalnog menadžera.

Grizlije će voditi doskorašnji asistent u stručnom štabu Finiksa, Majk Javaroni, dok su Pejsersi kao zamenu za Rika Karlajla imenovali Džima O'Brajena, bivšeg trenera Bostona i Filadelfije. Novi GM Sansa, trebalo bi da bude bivši košarkaš Čikaga i San Antonija, Stiv Ker, trenutno komentator TV mreže TNT.

XS
SM
MD
LG