Linkovi

«Dobrodržeći» stogodišnjaci više nisu retkost u Sjedinjenim Državama


Prema podacima sa najnovijeg popisa stanovništva, širom SAD živi blizu 80,000 stogodišnjaka. Mnogi od njih su pri tome sasvim dobrog zdravlja, zahvaljujući sve boljoj zdravstvenoj zaštiti, ishrani i mogućnostima rekreacije.

U SAD, maj je «Mesec starijih Amerikanaca» - što je idealna prilika da se razmotre otkrića studije koju je sprovela kompanija «Evercare», koja nudi zdravstveno osiguranje starijim gradjanima kao i osobama sa dugotrajnim bolestima ili invaliditetom. Anketom je obuhvaćeno stotinu od više od hiljadu stogodišnjaka koliko se prijavilo za zdravstveni program te kompanije. Naravno, nisu svi stogodišnjaci žustri, okretni i bistrog uma. Medjutim, mnogi od onih koji jesu, svoju krepkost ne pripisuju dobrim genima, ili boljoj zdravstvenoj zaštiti, već veri u Boga i tradicionalnom, pozitivnom pristupu životu. «Ja mislim da ako ste srećni - živite duže» kaže Edit Dženski iz Masačusetsa. Drugi kažu da je važno ostati u kontaktu sa svetom, umesto da se povlačite od njega. «Želim da imam i MTV kanal!» kaže jedan od stogodišnjaka. Gotovo četvrtina od hiljadu ispitanih najstarijih Amerikanaca nedavno je kupila neki muzički kompakt disk, a svaki sedmi igra video igrice.

Mnogi od ispitanih kažu da nije slučajnost što su odavno prestali da puše – i to, ako se izračuna prosek, pre 41 godine! Većina stogodišnjaka kaže da bi, da mogu da biraju, radije odabrali bolje pamćenje nego manje bolova i zdravstvenih tegoba. Takodje, većina ima lepe uspomene na svoje brakove i period podizanja dece. Medjutim, jedan stogodišnjak kaže da mu je najdraže iskustvo što je naučio da vozi avion – i to kada je imao 76 godina!

«Reći ću vam nešto o velikim bogatašima...» napisao je književnik F. Skot Ficdžerald 1926. godine. «Oni su drugačiji od mene i vas.» Isto je moglo da važi za veoma stare ljude u to doba, ali u današnje vreme, oni se ne razlikuju tako mnogo od nas... Inače, kompletni rezultati studije «Evercare» mogu da se pronadju na Internet sajtu www.EvercareHealthPlans.com

XS
SM
MD
LG