Linkovi

Proteini nađeni u fosilnim ostacima povezuju tiranosauruse sa pticama


Jedno novo otkriće ponovo je privuklo pažnju naučnika na dinosauruse. Kao što će vam deca koja uče o tome u školi reći, Tiranosaurus Rex bio je, za razliku od brontosaurusa, koji je prikazan u filmu “Park iz doba Jure”, jedan od najžešćih mesoždera svih vremena.

Istraživači koji su ispitivali butnu kost tiranosaurusa, staru 68 miliona godina, otkrili su u njoj i molekule proteina kolagena, koji je važna komponenta kostiju svih životinja.

Pol Filmer radi za Nacionalnu fondaciju za nauku koja finansira ovo istraživanje.

“Nismo očekivali da ćemo otkriti ovaj protein u fosilima. Kada ljudi pomisle na fosil obično se misli na steno ili mineral koji je zadržao oblik skeleta. Medjutim, ono što je ovde interesantno su hemijske supstance. Organske supstance kod ovog tiranosaurusa očuvale su se milionima godina i sada smo u stanju da ih ispitamo i analiziramo.

Analize proteina tiranosaurusa pružile su i prvi dokaz o povezanosti dinosaurusa i ptica. Sedam rekonstruisanih nizova proteina pokazuju blisku povezanost sa pticama. Meri Švajcer, vodja istraživačkog tima, kaže da se do sada nije pretpostavljalo da bi hemijske supstance iz organizma dinosaurusa mogle da se očuvaju na molekularnom nivou.

“Kada smo počeli da uklanjamo naslage minerala sa kosti tiranosaurusa naišli smo na ostatak tkiva.”

Meri Švajcer je prvi put otkrila ostatke krvnih sudova kod fosila pre dve godine.

“Da odmah predupredim vaše očigledno pitanje - ne to ne znači da ćemo da kloniramo tiranosaurusa u našoj laboratoriji.

“Ovde imnamo materijal koji ipak ne omogućava da rekonstruišemo DNK molekule tiranosaurusa. Dakle - ne neće biti scenarija poput “Parka iz doba Jure”, kaže Pol Filmer.

Ipak, ovo istraživanje pobija dosadašnje uverenje da molekuli proteina ne mogu da se održe posle miliona godina, što navodi daje podsticaj Meri Švajcer i drugim istraživačima da planiraju nova istraživanja i analize fosila.

XS
SM
MD
LG