Linkovi

Pčelari u SAD sve zabrinutiji zbog tajanstvenog smanjenja broja pčela


Američka administracija je saopštila da istražuje dramatično smanjenje broja pčela proteklih meseci, a Kongres je održao pretres o tom problemu. Pčele ne samo da skupljaju med, nego od njih zavisi i oprašivanje brojnih biljnih vrsta.

Duboko u srcu ruralne Amerike, farmeri govore o krizi. Suština problema su pčele, odnosno pomanjkanje pčela. Pčelar Dejvid Hakenberg, vlasnik farme meda Bafi Bi, u blizini Tampe u Floridi, kaže da je za nekoliko nedelja izgubio dve trećine svojih košnica.

«To je neka sasvim nova pojava. Događalo se da rojevi nestanu, ali najčudnije u svemu ovome je što nalazimo prazne košnice koje izgledaju kao da je neko očistio pčele iz njih», kaže Hakenberg,

Pčele nestaju zahvaljujući poremećaju koji je nazvan Propast kolonije. Hakenbergov biznis, stacioniran u Floridi i Pensilvaniji, počiva na proizvodnji meda i iznajmljivanju rojeva pčela farmerima, da im oprašuju useve.

«Govorimo o gubitku od oko 350 hiljada dolara. Ako uračunamo cenu novih pčela, gubitak ugovora za oprašivanje, ugovora za med, reč je o velikom, ozbiljnom finansijskom gubitku», kaže pčelar.

Tačan uzrok Poremećaja propasti kolonije je misterija. Naučnici sa Pensilvanijskog državnog univerziteta predvode istraživanje ove pojave. Univerzitetska Radna grupa za Poremećaj propasti kolonije ukazuje da loša ishrana, suša i pesticidi mogu da izazovu izuzetan stres kod pčela. Takav stres, kažu naučnici, može da ošteti imuni sistem pčela – vrlo slično ljudskoj sidi. U međuvremenu, naučnici iz američkog Sekretarijata za poljoprivredu pokazuju prstom na veroa moljce, prenosnike virusa koji ubijaju pčele. Džeri Tarner, sa farme pčela u blizini Orlanda u Floridi, kaže da su ti moljci postali otporni na insekticide koji su korišćeni za njihovo uništavanje.

«Uložite mnogo toga u pčele da bi počele da prave med, mnogo novca, i vremena, i truda i onda one počnu da izumiru. Ti moljci prenose viruse i slične stvari i pčele jednostavno počnu da izumiru. Vi se trudite da ih sačuvate i povećate broj rojeva, ali sve opet propadne», kaže Tarner.

Međutim, nisu pogođeni samo pčelari. Istraživanje na Univerzitetu Kornel je ustanovilo da pčele oprašuju biljke i useve vredne 14 milijardi dolara. O tome govori i Karl Grums, vlasnik farme Fensi u Plent Sitiju u Floridi, na kojoj se gaji voće i povrće.

«Kad ne bih mogao da iznajmim košnice s pčelama da ih postavim pored voćnih sadnica, ne bih ih ni gajio, jer nema dovoljno divljih pčela da ih opraše. Ovde se prilično gaje dinje, kao i lubenice. Za to su vam potrebne pčele i naravno, ako ste veliki odgajivač tih vrsta, morate vrlo brzo da odlučite da li ćete ih saditi ako nema dovoljno pčela, a sad smo suočeni upravo sa tim», kaže Grums.

Kongres je nedavno održao pretres o Poremećaju propasti kolonije, i zakonodavci su se dogovorili da povećaju pritisak da vlada izdvoji dodatna sredstva za istraživanje. Stručnjaci sa Pensilvanijskog univerziteta su rekli na pretresu da je prošlogodišnje dopuštenje da se uvezu australijske pčele da bi opslužile rod badema u Kaliforniji, možda donelo novu pčelinju bolest u Sjedinjene Države. Dejvid Hakenberg, koji je prisustvovao kongresnom pretresu u Vašingtonu, kaže da za istraživanje treba izdvojiti milione dolara. Međutim u Floridi, lokalni zakonodavci su tokom protekle dve godine dali svega oko 300 hiljada. Hakenberg opominje da se može dogoditi da novac stigne suviše kasno da bi se stotine pčelara odvratile od zatvaranja svojih košnica.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG