Linkovi

Koliko su antidepresanati bezbedni?


Pojedini antidepresanti stižu sa upozorenjem da bi mogli da povećaju rizik od samoubistava medju tinejdžerima. Medjutim istraživači koji su sproveli studiju na oko 5 hiljada dece i tinejdžera kažu da su antidepresanti bezbedni i da deluju.

Pre tri godine, kada je Rajan Jork imao 14 godina, lekari su mu prepisali antidepresant pod nazivom Paksil. Medjutim, umesto da mu bude bolje, Rajanu je bili lošije i pokušao je da izvrši samoubistvo.

»Nije me bilo briga za školu, porodicu, prijatelje. Nije me zanimalo šta će biti sa mnom».

Meri Elen Vajter rekla je stručnjacima Agencije za hranu i lekove da je lekar prepisao njenoj ćerki Bet antidepresant protiv nesanice.

»Bilo joj je rečeno da će se osećati bolje za dve nedelje. Bet nikada nije dočekala to. Sedmog dana, nakon što je uzela Paksil, stigla sam kući sa posla i krenula uza stepenice. Videla sam svoju lepu ćerku kako se obesila iznad njih».

Agencija za hranu i lekove sada zahteva da ti lekovi budu obeleženi crnom etiketom na kojoj će se nalaziti upozorenje o riziku od suicidalnog ponašanja i razmišljanja kod dece. A, američki Nacionalni institut za mentalno zdravlje finansirao je studije radi dalje istrage, koje su još u toku. Medjutim, u novoj studiji objavljenoj u časopisu Američkog medicinskog udruženja zaključeno je da su antidepresanti bezbedni i delotvorni za decu i tinejdžere.

«Na osnovu naše studije, mislim da bi trebalo preispitati uvodjenje crne etikete».

Doktor Dejvid Brent je psihijatar na medicinskom fakultetu univerziteta u Pitsburgu. On i njegove kolege posmatrale su 5 hiljada dece i tinejdžera koji su uzimali antidepresante.

«Manje od jedan odsto dece iskusilo je povećani rizik u odnosu na suicidalnu ideju i ponašanje. Bilo je samo nekoliko pokušaja samoubistva od kojih nijedan nije realizovan».

Antidepresanti se prepisuju za anksioznost i druge poremećaje kao i za depresiju. Doktor Brent i njegove kolege ustanovile su da antidepresanti najviše pomažu tinejdžerima i deci koja pate od anksioznosti. Doktor Pamela Mari se slaže. Ona je pedijatar, specijalista za adolescentsku medicinu.

«Moje kliničko iskustvo je da su pacijenti koji su uzimali antidepresante zbog anksioznosti, redovno prijavljivali ne samo da se osećaju bolje, već da su njihovi simptomi počeli da popuštaju ubrzo nakon što su počeli sa lekovima».

Studija doktora Brenta ustanovila je da su deca koja pate od ozbiljne depresije imala manje pozitivne efekte od lekova, ali on smatra da je taj tretman bolji od lečenja bez lekova. Studija objavljena prošlog novembra pokazala je da je, od kako je zatraženo obeležavanje crnom etiketom, manje dece dobilo recepte za antidepresante. Postoji zabrinutost da će se, bez podrške delotvornih lekova, broj slučajeva samoubistava povećati, ne samo u Sjedinjenim Državama već i drugde u svetu. Studije koje je finansirao Nacionalni institut za mentalno zdravlje možda će pomoći da se ustanovi, zašto i kako antidepresanti mogu da izazovu razmišljanja o samoubistvu i mogli bi da pomognu lekarima da pronadju pacijente koji su najranjiviji.

XS
SM
MD
LG