Linkovi

Golden Stejt posle 13 godina ponovo u NBA plej-ofu


Posle skoro šest meseci svakodnevnog takmičenja, protekle večeri je okončan ligaški deo NBA sezone i razrešene poslednje nedoumice oko toga ko će učestvovati i ko će se s kim sastati u doigravanju.

Najviše razloga za slavlje imali su Golden Stejt Voriorsi, koji su pobedom u Portlandu – 120:98 obezbedili osmo mesto na Zapadu i prvo učešće u plej-ofu posle 1994. godine, kada je na klupi tima iz Ouklenda takođe sedeo Don Nelzon. Voriorse međutim, već u prvoj rundi doigravanja čeka ove sezone najbolji tim NBA lige Dalas, ekipa koju je donekle stvorio sada prvi stručnjak Golden Stejta – takođe Don Nelzon. Pobeda Voriorsa u Portlandu eliminisala je iz konkurencije Los Anđeles Kliperse bez obzira na ishod njihovog duela sa Hornetsima u "Stejpls Centru". Klipersi su na kraju izgubili taj meč, i godinu posle velikog uspeha, plasmana u polufinale Zapada, ponovo su van plej-ofa.

Najveći gubitnik poslednjeg dana svakako je ekipa Čikaga, koja se nadala da će im protivnik sinoć biti i portivnik u plej-ofu. Međutim, Nju Džersi je pobedio Bulse – 105:97, i uz trijumf Klivlenda nad Milvokijem – 109:96, Čikago je pao na peto mesto na Istoku, pa ga u prvoj rundi plej-ofa očekuje repriza prošlogodišnje serije sa Majamijem. Bulsi doduše ovog puta imaju prednost domaćeg parketa, ali Majami u seriju ulazi kao zvanični šampion NBA lige.

Još dve serije pored ove biće repriza prvog kola od prošle godine. Lejkersi su pobedom u Sakramentu (117:106) obezbedili 7. mesto na Zapadu i revanš sa Finiksom, koji ih je posle zaostatka od 3-1 u seriji eliminisao pre godinu dana, dok bi Klivlendu, koji je prošle godine u neizvesnoj seriji izbacio Vašington, ovog puta trebalo da bude lakše, jer su Vizardsi bez svoja dva All-Stara Gilberta Arinasa i Kerona Batlera.

PAROVI PRVOG KOLA PLEJ-OFA

Istočna konferencija

(1) Detroit – (8) Orlando
(2) Klivlend – (7) Vašington
(3) Toronto – (6) Nju Džersi
(4) Majami – (5) Čikago*

Zapadna konferencija

(1) Dalas – (8) Golden Stejt
(2) Finiks – (7) L. A. Lejkers
(3) San Antonio – (6) Denver
(4) Juta – (5) Hjuston*

*Peti nosilac ima prednost domaćeg parketa u prvom kolu zbog boljeg skora u ligaškom delu prvenstva.

XS
SM
MD
LG