Linkovi

Od 158 kandidata za Oskare ove godine, samo 27 su bile žene


Mnoge devojke odlaze u Holivud da bi ostvarile svoj san i postale glumice, ali relativno malo žena se bavi drugim zanimanjima u kinematografiji. Jedna statistika: kada je reč o poslovima iza kamere, od 158 kandidata za Oskare ove godine, samo 27 su bile žene. Da bi se takav odnos snaga promenio, drugu godinu za redom u SAD se organizuje projekat pod nazivom «Devojke u rediteljskoj stolici». Od 1,500 prijavljenih izbrano je 20 tinejdžerki koje su podeljene u dva tima, sa istočne i zapadne obale. U prve dve nedelje aprila one će imati priliku da u Holivudu ostvare svoje kreativne snove i snime kratkometražni film.

Ove nedelje, deset devojaka sa zapadne obale ovladava veštinama potrebnim za snimanje filma. One su zadužene za pisanje scenarija, podelu uloga, snimanje, režiju i montažu kratkometražnog filma a tema je «osposobljavanje žena», što je i suština projekta «Devojke u rediteljskoj stolici.»

«Mislim da imam dobru viziju, da sam vrlo kreativna i maštovita, i nadam se da ću to sve umeti da unesem u buduće projekte i da snimim neke zaista kvalitetne filmove», kaže Šona Fleming, koja planira da studira režiju.

U filmskoj industriji žene obavljaju samo 17% izvršnih poslova iza kamere. Kada je reč o rediteljskoj profesiji, taj broj se smanjuje na 7%. Ovaj program, čiji je sponzor kompanija StayFree, želi da promeni taj odnos, a glumica Rejčel Li Kuk im pomaže...

«U filmskoj industriji nema dovoljno žena na visokim pozicijama. Tu postoji nevidljiva barijera» kaže Rejčel glumi u jednom od dva filma. Grejs Kerol dolazi iz Pasadene.

«Kada dodjete ovde, saznajete toliko toga, ne samo o sebi... već i filmskoj industriji, o načinu na koji funkcioniše, i ne samo da je to veliko iskustvo u smislu učenja nego je i neverovatno zabavno.»

«Mi sve zajedno učestvujemo u režiji, takodje same radimo rasvetu, kameru, zvuk, i sve različite elemente iz kojih se film sastoji, pri tome se sjajno slažemo i ubacujemo dobre ideje u film. Jedva čekam da vidim rezultat kada ga završimo», kaže Šona.

A šta će biti sa njihovim filmom?

«Filmovi će biti stavljeni na veb sajt «Girls in the Director’s Chair», a Amerikanci će imati priliku da glasaju za svoj omiljeni film – sa istočne ili zapadne obale. Pobednički film biće uvršćen u program filmskih festivala širom zemlje» objašnjava portparol projekta Melisa Solotruk.

XS
SM
MD
LG