Linkovi

Najbolja teniserka Srbije Jelena Janković plasirala se u finale WTA turnira u Čarlstonu


Najbolja teniserka Srbije Jelena Janković plasirala se u finale WTA turnira u Čarlstonu. Ona je u polufinalu bila bolja od Amerikanke Vinus Vilijams 2:1, po setovima 3:6, 6:3, 7:6(5), u meču koji je trajao 2 sata i 30 minuta.

Jelena je prvi set izgubila dosta lako, a u tom delu meča je imala očajan procenat osvojenih poena na svoj prvi servis (52%). U drugom setu viđeno je čak sedam brejk servisa. Jelena je od tih sedam napravila četiri, i uz čak šest duplih servis grešaka Amerikanke drugi set je dobila 6:3. U finalnom setu igralo se gotovo bez greške, pa je duel odlučio taj brejk. Jelena je uspela da povede sa 4:2, ali je uporna Vinus preuzela kontrolu stigavši na 5:4. Ipak, u prevelikoj želji da potvrdi da ima "štofa" da se vrati u sam svetski vrh, gde je nekada bila neprikosnovena, Amerikanka je posle žestoke presije Jelene Janković gotovo dve čiste lopte ispucala u aut i tako olakšala protivnici prolaz u veliko finale. Jelena je na kraju trijumfovala u taj brejku sa 7:5 jednom spornom loptom, koja je pala na samu liniju, pa je očekivano slavlje zbog plasmana u sam finiš turnira bilo odloženo dok glavni sudija nije sišao na teren i pokazao da je Jankovićeva dobila poen.

Safina, koja je trenutno na 12. mestu WTA liste, do finala je stigla pošto joj je zemljakinja Vera Zvonareva, 20. teniserka sveta, predala polufinalni meč. Zvonareva, deveti nosilac u Čarlstonu, meč je predala u drugom setu, pri vodjstvu od 1:0 u gemovima. Prvi set je sa 6:3 dobila Safina, četvrti nosilac turnira. Jankovićeva, koja bi eventualnim osvajanjem turnira izbila na šesto mesto na WTA listi, sa Safinom je igrala samo pre tri godine u Parizu kada je izgubila. Srpkinja će, čak i ako izgubi u finalu Čarlstona, napredovati sa devetog mesta na WTA listi i od ponedeljka biti barem sedma teniserka sveta, što će joj biti najbolji plasman u karijeri. Jankovićeva je samim ulaskom u finale obezbedila najmanje 100.000 dolara i 195 bodova, a titula na turniru u Čarlstonu, koji se igra za ukupni nagradni fond od 1.340.000 dolara, donela bi joj 300 poena i ček na 196.000 dolara.

XS
SM
MD
LG