Linkovi

Detroit obezbedio prednost domaćeg parketa na Istoku


Devet utakmica NBA sezone odigrano je u sredu uveče, a najviše razloga za slavlje imali su Detroit i Majami. Zvanični šampion je pobedom nad Vašington Vizardsima (85:82) osigurao titulu prvaka divizije Jugoistok, dok su Pistonsi, trijumfom nad Orlandom (104:99) obezbedili prvo mesto na Istoku i prednost domaćeg parketa u svim plej-of serijama u svojoj konferenciji.

U meču koji bi mogao da bude nagoveštaj duela na startu doigravanja, Detroit je u prvom poluvremenu vodio i sa 18 razlike, ali je na kraju morao da spašava pobedu, koja je Pistonsima omogućila petu titulu prvaka divizije Central u poslednjih šest godina. Sjajnu partiju, najbolju od odlaska iz Detroita 2000. godine, pružio je Grent Hil sa 22 poena, dok je Darko Miličić završio sa 4 koša, po 2 skoka i asistencija za 20 minuta. Trijumf domaćima u neizvesnoj završnici doneo je Čonsi Bilaps, trojkom i slobodnim bacanjima. Bilaps je završio sa 28 poena, uz svega tri promašaja iz igre (7-9, 3-4, 5-5) i 8 asistencija, Rip Hamilton je ubacio 21, a Tejšon Prins 17 poena.

Zvanični šampion nastavio je dominaciju nad Vizardsima, koji bez svoja dva All-Star igrača - Gilberta Arinasa i Kerona Batlera, odavno nisu bili tako blizu trijumfa u Majamiju. Pomoglo je doduše što je Šakil O'Nil bio na sahrani svog dede, a Judonis Haslim pauzirao zbog povrede prepona. Gosti su igrali dobro tri i po četvrtine, ali su ih u završnici nadigrali Entoan Voker, Dvejn Vejd i Alonzo Morning. Voker je završio sa 19 poena i iznudio dva ključna faula u napadu, Vejd ubacio 16 poena, uz 7 asistencija i 6 skokova, dok je Morning (9 poena, 5 blokada) blokirao pokušaj Antonija Denijelsa za trojku kojom bi Vašington poveo osam sekundi pre kraja.

Ejvori Džonson je ostavio Dirka Novickog, Džerija Stekhausa i Erika Dampira u Dalasu da se odmaraju pred plej-of, Devin Heris je presedeo ceo meč na klupi, ali su Mevsi vrlo lako trijumfovali u Mineapolisu (105:88) i došli do 30. pobede na strani ove sezone, što im je klupski rekord. Ukoliko u poslednja četiri meča ostvari uspeh, Dalas će završiti sezonu sa drugim najboljim skorom u istoriji. Timbervulvsi su takođe bili oslabljeni neigranjem Kevina Garneta, koji ima problem sa butnim mišićem, a Marko Jarić se kao starter za 19 minuta igre nije "upisao" (0-2 dvojke, 2 skoka, 1 asistencija). Svi starteri Mevsa imali su dvocifren učinak (Krouzir 19, Hauard i Teri po 16, Džordž 14, Diop 10, uz 15 skokova), a istakao se i malo korišćeni ruki iz Portorika Hose Huan Barea, sa 13 poena za svega 22 minuta.

Sedam dana pre zvaničnog završetka ligaškog dela NBA sezone poznato je 12 učesnika plej-ofa, po šest u obe konkurencije, ali se i dalje vodi velika borba za pozicije. Na Istoku, Čikago i Klivlend su u trci za drugo mesto, a onaj ko izgubi tu trku završiće na petom, uz doduše prednost domaćeg parketa protiv zvaničnog šampiona Majamija. Toronto ima šanse da se umeša u tu borbu za drugo mesto, ali će verovatno ostati treći. Vizardsi su šesti, ali ako nastave sa porazima, mogli bi da padnu na sedmu poziciju, koju trenutno čvrsto drže Netsi. Osmom Orlandu može da pripreti samo Indijana.

Na Zapadu - Dalas, Finiks, San Antonio, Juta, Hjuston, Denver trebalo bi da bude poredak prvih šest ekipa, uz napomenu da Hjuston iako peti ima prednost domaćeg parketa u odnosu na Jutu. Lejkersi ne bi smeli da izgube sedmo mesto, a za osmo se očajnički bore Golden Stejt i Klipersi, uz teoretske šanse Hornetsa.

Rezultati

Boston – Filadelfija 94:102
Majami – Vašington 85:82
Detroit – Orlando 104:99
Milvoki – Indijana 98:104
San Antonio – Sakramento 109:100
Minesota – Dalas 88:105
Juta – Denver 106:115
Finiks - Sijetl 109:91
Portland – Hjuston 95:99

XS
SM
MD
LG