Linkovi

Florida odbranila titulu studentskog prvaka SAD u košarci


Univerzitet Florida osvojio je drugu godinu zaredom titulu šampiona studenstkog prvenstva SAD. Gejtorsi su pred rasprodatom dvoranom "Džordžija Dom", u kojoj je bilo preko 50 hiljada gledalaca, pobedili Ohajo Stejt – 84:75.

Sa pet startera koji su bili u timu i prošle godine, Florida je pokazala zbog čega su je smatrali favoritom da ponovi prošlogodišnji uspeh i osvoji šampionat NCAA lige. Iako je Ohajo Stejt bio spreman za izazov, Bakajsi su vodili samo na početku meča. Gejtorsi su preuzeli vođstvo nekih 12 minuta pre kraja poluvremena i više nijednom nisu bili u zaostatku. Najveća razlika bila je 14 poena, a najbliže što je Ohajo Stajt prišao u drugom poluvremenu - bilo je šest poena. Skoro svaki put kada se činilo da bi Bakajsi mogli da se vrate u meč, neki od košarkaša Floride pogodio bi trojku. Trener poraženih Ted Mota smatra da je to bilo presudno.

"Jednostavno su sjajno šutirali trojke, a to je jedna od stvari na koju smo želeli posebno da obratimo pažnju i iskontrolišemo. Međutim, neke su baš bile čudne i potpuno su nas upropastile", rekao je Mota.

Florida je pogodila 10 od 18 pokušaja van linije za tri poena, dok je Ohajo Stejt pogodio samo četiri od 23. U izbalansiranom napadu Gejtorsa, četvorica igrača završila su sa dvocifrenim učinkom, dok su dvojica postigla po osam poena. Centar Ohajo Stejta, brucoš Greg Oden, bio je prvi strelac meča sa 25 poena. Na kraju, pobedom - 84:75, Florida je postala prvi koledž, koji je, posle generacije Djuka iz 1992, uspeo da odbrani NCAA titulu.

Trener Gejtorsa Bili Donovan kaže da su njegovi igrači posebni.

"Kada pričate o timu i onom što tim predstavlja, u smislu nesebičnosti i požrtvovanja, igranja zajedno ... ove igrače bi trebalo smatrati jednim od najboljih u istoriji. Pogotovo u današnje vreme. Ono što su oni postigli, a to je da prošle godine osvoje titulu kada niko nije očekivao i da ove godine to ponove, kada su to svi očekivali ... ovi momci su zaista veliki takmičari", istakao je Donovan.

Sve do ove pobede Floride nad Ohajo Strejtom, nijedan muški koledž tim nije uspeo da odbrani titulu nacionalnog prvaka sa identičnom startnom petorkom. Krilni košarkaš Floride Kori Bruer izabran je za najboljeg igrača završnog turnira, pošto je pogodio nekoliko ključnih trojki i u polufinalu protiv UCLA i u finalu protiv Ohajo Stejta. Bruer je jedan od trojice studenata treće godine, koji su odlučili da ostanu na koledžu umesto da pređu u profesionalce. Kako kaže, imali su misiju.

"Tim je najvažniji. Kao da nam je moto bio 'Mi postavljamo rekorde i pravimo istoriju'. Možda i može tako da se kaže. Moto nam je 'Mi postavljamo rekorde' i to je ono što smo pokušali da uradimo'", naglasio je Bruer.

Florida je sada jedini koledž u istoriji, koji je u istoj godini osvojio titule studentskog prvaka u košarci i američkom fudbalu. Da ironija bude veća, obe pobede u finalu bile su protiv Ohajo Stejta.

XS
SM
MD
LG