Linkovi

Poznati učesnici NCAA Fajnal fora, kraj serije Kobija Brajanta


Devet utakmica NBA sezone odigrano je tokom nedeljnog popodneva i večeri, ali sa izuzetkom duela Los Anđeles Lejkersa i Golden Stejt Voriorsa, sve su bile u senci NCAA plej-ofa. Timovima Ohajo Stejt i Univerziteta Južna Kalifornija, koji su plasman na završni turnir univerzitestkog prvenstva SAD u košarci obezbedili u subotu, juče su se pridružili branilac titule Florida i ovdašnji Džordžtaun.

Legendarni centar Njujork Niksa, Patrik Juing, prisustvovao je slatkoj osveti svog univerziteta Džordžtaun za poraz u koji se dogodio pre 25 godina u finalu NCAA plej-ofa, kada je njegovoj ekipi presudio tada brucoš Severne Karoline – Majkl Džordan. Ovog puta u finalu Istočne regije, u borbi za plasman na završni turnir, Hoje su napravile veliki preokret, izborile produžetak, a onda u dodatnih pet minuta deklasirale velikog rivala – 96:84. Čitavu generaciju kasnije, Juinga i tadašnjeg trenera Džona Tompsona mlađeg, osvetili su između ostalih njihovi sinovi – Patrik Juing mlađi i Džon Tompson III. Džordžtaun će za plasman u finale igrati protiv Ohajo Stejta.

Nešto ranije, plasman na Fajnal For u Atlanti, obezbedili su branioci titule, košarkaši Univerziteta Florida - 85:77 protiv Oregona. Gejtorsi se vraćaju na završni turnir drugu godinu zaredom, a prva prepreka im je tim koji su pobedili prošle godine u finalu – USC. Ovogodišnje finale igra se 2. aprila.

Po završetku NCAA mečeva, u centru pažnje američke sportske javnosti još jednom se našao Kobi Brajant. Prvi put u poslednjih pet mečeva najbolji strelac NBA lige nije uspeo da postigne bar 50 poena, ali su njegovi Lejkersi ipak ostvarili petu uzastopnu pobedu – 115:113 protiv Golden Stejt Voriorsa. Brajant je ostao na "svega" 43 koša, a gosti iz Ouklenda pretili su do poslednjeg sekunda, kada je pokušaj Ala Heringtona zasmalo promašio cilj, doduše kasnije je utvrđeno da je šut bio po isteku vremena. Brajant je odlično počeo i postigao 17 poena u prvih devet minuta, pa se činilo da će serja 50+ biti nastavljena. Međutim, Voriorsi su se skoncentrisali na njega, uglavnom ga udvajali, a često i utrajali, tako da mu nije bilo lako da dođe do otvorenog šuta. I opet je završio sa 43 poena, a trener Golden Stejta Don Nelson izjavio da su njegovi igrači dobro obavili posao u odbrani.

Od košarkaša iz Srbije i Crne Gore, u nedelju je aktivan bio samo Saša Pavlović, čiji je Klivlend kod kuće poražen od Denvera – 105:93. Pavlović je bio u startnoj postavi, igrao 28 minuta, uz učinak: 9 poena (3-7, 1-4, -), 4 asistencije, po 3 skoka i ukradene lopte. Minesota je košem Kevina Garneta u psolednjoj sekundi pobedila Portland – 94:93, a Marko Jarić odlukom trenera nije ulazio u igru.

XS
SM
MD
LG