Linkovi

Senat će razmotriti predlog Demokrata o povlačenju trupa iz Iraka


Senat je danas odlučio da razmotri predlog rezolucije demokratske stranke o povlačenju američkih snaga iz Iraka pošto su opozicioni republikanci blokirali prethodna dva pokušaja da se povede debata o tom pitanju. Kako izveštava novinarka Glasa Amerike, Debora Tejt, Senat je doneo današnju odluku sa 89 prema 9 glasova

Prema predlogu rezolucije, SAD bi počele da povlače svoje trupe iz Iraka četiri meseca posle usvajanja tog dokumenta kako bi povlačenje bilo obavljeno u potpunosti do 31, marta sledeće godine. U predlogu rezolucije navodi se da bi ograničen broj američkih vojnika mogao da ostane u Iraku u cilju zaštite američkog osoblja i obuke iračkih snaga za kontraterorističke operacije. Predsedavajući senatskog odbora za spoljnopolitičke odnose, demokrata Džo Bajden, izjavio je da je vreme da se počne sa povlačenjem američkih snaga iz Iraka pošto su ostvareni ciljevi koje je Kongres postavio.

«Ciljevi su bili da se svrgne Sadam Husein, ako to bude potrebno, i da se ukloni oružje za masovno uništenje. Ti ciljevi su ispunjeni. Sadam je mrtav. Oružja nije ni bilo, a Irak se ponaša u skladu sa rezolucijama UN. Prema tome, ako želite doslovno da tumačite našu misiju, ona više nije zasnovana na zakonu.»

Demokratski senator iz Masačusetsa, Ted Kenedi, već dugo vremena otvoreni kritičar rata u Iraku, rekao je da je došlo vreme da se okonča, kako se izrazio, neuspešna politika.

«Vreme je da se promeni kurs. Neka Iračani preuzmu odgovornost za svoju budućnost, a naše snage treba da se razmeste iz Iraka.»

Opozicioni republikanci su ovog puta pristali na debatu o ratu u Iraku, pošto su prethodno dva puta sprečili takve pokušaje. Medjutim, mnogi od njih su stavili do znanja da neće podržati rezoluciju. Senator iz Arizone Džon Mekejn, koji se takmiči za predsedničku nominaciju republikanske stranke, upozorio je na ozbiljne posledice ukoliko američke trupe počnu da se povlače iz Iraka.

«Ako se sada povučemo iz Iraka, rizikujemo da dobijemo propalu državu usred Bliskog istoka i utočište za medjunarodne teroriste, a to će biti i poziv za regionalni rat u području od ključne ekonomske važnosti, kao i humanitarna katastrofa koja bi mogla da pogodi milione ljudi. Ako se povučemo iz Iraka vratićemo se - možda u jeku šireg ratnog sukoba u najnestabilnijem regionu u svetu.»

Vodja republikanske manjine u Senatu, Mič Mekonel iz Kentakija, izjavio je da rezolucija predstavlja jasnu izjavu o povlačenju i da bi njeno usvajanje bilo fatalno za misiju SAD u Iraku.

«To je nešto što su naši neprijatelji dugo čekali. Osama bin Laden i njegove pristalice uporno tvrde da SAD nemaju čvrstinu za dugoročnu borbu sa teroristima. Usvajanje ove rezolucije bi bilo prvi konkretan znak od 11. septembra 2001. da su bili u pravu.»

Republikanci bi ipak mogli da upotrebe proceduralne mehanizme da bi sprečili glasanje o predlogu rezolucije. Sličan dokument razmatra i se i u Predstavničkom domu.

XS
SM
MD
LG