Linkovi

Robotska šaka pomaže u rehabilitaciji posle moždanog udara


Ljudi koji dožive moždani udar često delimično ili potpuno gube sposobnost zatvaranja i otvaranja šake, što ih praktično čini invalidima iako imaju udove.

Vežbama tokom prva tri meseca posle udara ta sposobnost se postepeno vraća, ali posle toga napredovanje postepeno stagnira. Istraživači na Kalifornijskom univerzitetu konstruisali su mehaničku, robotsku šaku, koja pomaže rekonvalescentima da nastave da razvijaju snagu stiska šake. Ova sprava nije pomagalo koje pacijent može da nosi na sebi. Umesto toga, pacijent sedi za stolom, sa šakom uvučenom u neku vrstu rukavice.

Naučnici kažu kako je važna karakteristika ovih vežbi to što pacijent mora sam da inicira pokret zatvaranja i otvaranja šake, dok mehanička šaka samo pomaže mišićima da dovrše pokret. Naučnici kažu da mozak na taj način ponovo uči kako da otvara i zatvara šaku, odnosno da dovršava te pokrete. Sedmoro pacijenata, prosečne starosti od 63 godine, imalo je 15 dvočasovnih vežbi. Posle tri nedelje svi su pokazali poboljšanje sposobnosti da hvataju i ispuštaju čak i manje objekte. Osim toga rekonvalescentima se značajno proširila sposobnost raznih drugih pokreta šake i zglavka. Moždani udar je jedan od najčešćih uzroka doživotnog invaliditeta u Sjedinjenim Državama, sa više od 700 hiljada slučajeva godišnje. Naučnici Kalifornijskog univerziteta sada rade na konstruisanju poboljšane verzije ove šake za vežbe.


XS
SM
MD
LG