Linkovi

Rok muzika u američkom Kongresu


Većina ljudi ima jasnu sliku o tome kako jedan političar treba da izgleda i da se ponaša, što je predstava koju smo stekli uglavnom gledajući vesti na televiziji. U pitanju je pažljivo skrojen imidž, koje promovišu njihove partije i propagandni spotovi u vreme izborne kampanje. Ovo je priča o petorici američkih kongresmena koji se ne uklapaju u taj stereotip.

Život američkog kongresmena je često veoma intenzivan. Bilo da obilaze mesto prirodne katastrofe na drugom kraju sveta ili glasaju o zakonima u Vašingtonu...

To je život u stalnoj trci, i stalno pod lupom javnosti...

Medjutim, jednom nedeljno, kada prodje dan pun debata i glasanja, petorica kongresmena okupljaju se u ovoj maloj sobi, da bi ostvarili svoje snove o tome da postanu rok zvezde. Oni se zovu “Second Amendments”, (“Drugi amandmani”) a nazvani su tako pošto se njihov prvobitni bend – “Amendments” – raspao sredinom 90-ih.

Second Amendments su bili I na turneji, svirajući na humanitarnim manifestacijama kao što je bio Farm Aid u Minesoti prošle godine.

Demokratski kongresmen Kolin Piterson iz Minesote je pevač.

Mi smo petorica članova Kongresa, jedna grupa bez stranačkih podela, koja voli da se povremeno zabavi”.

Za Second Amendments prioritet je zabava – a ne politika, potvrdjuju republikanski kongresmeni Keni Halshof iz Misurija i Džon Porter iz Nevade.

“Naš slogan, ako ga uopšte imamo glasi: nema politike, samo rokenrol. Mi takodje sviramo jedni za druge. Što se politike tiče, pomažemo jedni drugima u kampanji.”

Republikanac iz Mičigena, Tadeus Mekoter u šali je ponudio objašnjenje zbog čega su četvorica od pet članova benda – Republikanci.

“Naša, republikanska većina u bendu verno odražava odnos talenta u dve stranke”, kaže Mekoter.

Članovi benda vole da izvode standarde rok i kantri muzike, mahom iz 1960-ih i 70-ih.

Njihove pesme nailaze na dobar prijem kod kuće, i u inostranstvu. Second Amendments su svirali za američke vojnike u Kuvajtu i Iraku, gde su se našli pod neprijateljskom paljbom, priča republikanski kongresmen Dej Veldon sa Floride.

«Na nas je ispaljeno pet mina iz minobacača. Pet članova benda – pet mina... pa, mi verujemo da je to bio neprijatelj...», kaže Veldon.

U političkoj areni, od političara se očekuje da govore o brojnim pitanjima, velikim i malim. Ali, bar na kratko, bilo u ovoj maloj sobi ili na velikoj bini, ova petorica političara pronašla su način da se povežu sa drugima, zahvaljujući svojoj ljubavi prema muzici.

XS
SM
MD
LG