Linkovi

Federer osvojio Australijan Open bez izgubljenog seta


U finalu Australijan Opena, Federer je savladao Čileanca Fernanda Gonsalesa sa 3:0, po setovima 7:6, 6:4, 6:4. Meč je trajao dva sata i 25 minuta.

Federer je osvojio Australijan Open bez izgubljenog seta! Samo jednom, 1972. godine dogodilo se da pobednik Australijan Opena dodje do trofeja bez izgubljenog seta. To je uspelo Kenu Rozvelu. Ovo je prvi put i da je jedna žena, Francuskinja Sandra de Jenken, sudila finale grend slema u muškoj konkurenciji. Švajcarac je postao prvi teniser koji je tri puta uzastopno osvojio grend slem i ujedno pobedio na šest od poslednjih sedam najvećih svetskih turnira.

Ovo je njegov treći Australijan Open i ukupno 10. grend slem titula u karijeri. Nedostaje mu samo pobeda na Rolan Garosu, ali s obzirom na to da u avgustu puni 26 godina, Švajcarac ima vremena da se okiti i tom titulom. Prošle godine mu je ispao pehar, kada mu je dodeljen, a ove godine Federer je govor počeo rečima: "Nadam se da ću ga ove godine sačuvati".

Gonsales mora da bude zadovoljan. Ušao je u finale Australijan Opena, borio se protiv najboljeg na svetu i nije se obrukao. Uspeo je da u prvom setu dodje i do taj-brejka. Ipak, tradicija je na strani Fededera. U medjusobnom skoru, Federer ima 10:0 protiv Gonsalesa.

Ovo je bio i najgledaniji Australijan Open u istoriji, jer je poseta bila veća od 500.000, saopštili su organizatori. Više od četiri miliona ljudi posetilo je zvaničan sajt turnira.

XS
SM
MD
LG